АКТУАЛЬНО

ЄС відмовив російським олігархам у скасуванні санкцій

Суд Європейського Союзу 11 вересня ухвалив рішення відмовити російським олігархам Геннадію Тимченку, його дружині Єлені, Михайлу Фрідману, Петру Авену та Герману Хану у скасуванні європейських санкцій проти них.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, ЄС наклав санкції на олігархів через їхню причетність до російської економіки, яка підтримує військову агресію. Позивачі намагалися оскаржити це рішення, стверджуючи, що не мають зв’язку з російсько-українською війною та не повинні підпадати під санкції.

Геннадій Тимченко, якого в ЗМІ називають “головним скарбником Путіна”, заявив у своєму позові, що його тісні зв’язки з Владіміром Путіним не означають, що він підтримує війну в Україні. Однак, юристи Ради ЄС наполягали, що Тимченко має вагомий вплив на російську економіку через свої зв’язки з банком “Россия”, який грає ключову роль у підтримці режиму Путіна.

Суд також відхилив аргументи інших олігархів, зокрема Михайла Фрідмана, Петра Авена та Германа Хана, які намагалися довести свою непричетність до військових дій та висловлювали незгоду з обов’язком декларувати свої активи та співпрацювати з європейськими органами.

Суд ЄС підтвердив, що Рада ЄС мала право вимагати від фігурантів санкційного списку декларувати свої кошти та співпрацювати з компетентними органами. Як пояснили в суді, це було зроблено для запобігання використанню складних юридичних і фінансових механізмів для обходу санкцій. Регламент, ухвалений Радою ЄС 21 липня 2022 року, спрямований на забезпечення прозорості й уникнення схеми ухилення від санкцій.

Крім того, суд відмовив у скасуванні санкцій Національному розрахунковому депозитарію Росії (НРД), який є ключовою установою в зберіганні російських цінних паперів та відіграє важливу роль у російському фінансовому секторі. Суд зазначив, що НРД надає значну матеріальну та фінансову підтримку російському уряду та Центральному банку, сприяючи їхній здатності продовжувати дестабілізацію України.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ