АКТУАЛЬНО

Ізраїль та Саудівська Аравія на порозі історичної угоди щодо нормалізації відносин

Ізраїль та його арабський сусід, Саудівська Аравія, можуть невдовзі досягти історичної угоди про нормалізацію відносин. Посередництвом у цьому питанні виступають Сполучені Штати, а уряд президента Джо Байдена активно сприяє цьому процесу.

За інформацією The Wall Street Journal, на даний момент досягнута попередня угода, за якою Саудівська Аравія повністю визнає Ізраїль. У свою чергу, Білий дім пропонує Ер-Ріяду офіційні оборонні відносини зі США, підтримку в розвитку цивільної ядерної енергетики та відновлення Палестинської держави.

Американські чиновники стверджують, що переговори про останній пункт перебувають на завершальній стадії. Деякі джерела також вказують, що після іранської атаки 13 квітня Ізраїлю важливо нормалізувати відносини з Саудівською Аравією для зміцнення власної безпеки.

Попередні угоди мають на меті обмежити вплив Китаю на Близькому Сході та подальшу ізоляцію Ірану. Цей крок також буде вигідним для президента Байдена в перспективі виборів, якому надається шанс на значний дипломатичний успіх.

Однак однією з головних перешкод є погодження з урядом Ізраїлю, а саме переговори щодо створення Палестинської держави. Неспокій викликає і ескалація конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС.

Попри це, деякі посадовці з Саудівської Аравії висловлюють готовність підписати угоду, навіть якщо Ізраїль не погодиться на переговори щодо Палестинської держави.

У цілому, досягнення такої угоди визнане можливим і позитивно оцінюється як у Ізраїлі, так і в Саудівській Аравії.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ