АКТУАЛЬНО

Європа нарощує постачання російського газу, незважаючи на санкції

Постачання російського скрапленого природного газу (СПГ) до країн Європейського Союзу збільшилися на 7% у першій половині цього року порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це відбулося незважаючи на запроваджені ЄС санкції проти Росії через її військову агресію в Україні. Про це повідомляє турецьке видання Daily Sabah, посилаючись на дані американського Інституту економіки енергетики та фінансового аналізу (IEEFA).

Найбільш вражаюче збільшення спостерігається у Франції, поставки до якої більш ніж подвоїлися в першій половині 2024 року. За даними американської некомерційної організації, французькі компанії імпортували майже 4,4 млрд кубометрів російського СПГ порівняно з більш ніж 2 млрд кубометрів у першій половині 2023 року. У наступних найбільших імпортерів, Іспанії та Бельгії, продажі зросли на 1% і знизилися на 16% відповідно.

У французькій нафтогазовій компанії TotalEnergies, на частку якої припадає найбільша частка імпорту, пояснили приріст контрактами, підписаними до початку українського конфлікту. А Міністерство економіки та фінансів Франції списало все на атаки хуситів у Суецькому каналі. Утім, зазначає Daily Sabah, це не пояснює, чому країна імпортувала менше газу зі США, Анголи, Камеруну, Єгипту чи Нігерії, поставки з яких не постраждали від атак на судна в Червоному морі.

На цьому тлі засновник української некомерційної організації Razom We Stand, яка виступає за посилення санкцій щодо російських енергоносіїв, Олег Савицький заявив, що мета ЄС щодо поетапної відмови від усього російського викопного палива до 2027 року “жахливо далека від реалізації”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ