АКТУАЛЬНО

Європа переходить до онлайн-віз

Європейський Союз схвалив цифрову трансформацію процедури отримання шенгенської візи, відкриваючи шлях для онлайн-подання заявок туристами з країн, що не входять до зони Шенгену. Нова система обіцяє спростити та прискорити процес отримання віз та зменшити навантаження на національні адміністрації.

Тепер туристи зможуть подавати заявки онлайн, обходячи візити до консульств чи посольств, і отримувати відповіді швидше. “Це спростить процес подання заявок для мандрівників і полегшить навантаження на національні адміністрації, які зможуть реагувати швидше і ефективно”, – зазначив представник Іспанії.

Щоб впровадити новий порядок, потрібно створити платформу для подання візових заявок в ЄС та сплатити візові збори. Замість візових наклейок впроваджується “безпечний і складніший” штрих-код з криптографічним підписом, що має зменшити ризик підробки.

Процедура подачі заявок стане простішою: заявники створять обліковий запис, заповнять форму та завантажать необхідні документи. Оплата візових зборів та відстеження статусу заявки також відбуватиметься онлайн. Заявники отримають повідомлення про результати через цю платформу.

Хоча перехід на нову систему віз займе деякий час, ЄС розпочне розробку цифрової інфраструктури. Перше онлайн-подання заявок передбачається з 2026 року, а повна реалізація системи у всіх країнах-членах планується на 2031 рік.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ