АКТУАЛЬНО

Європейський союз шукає революційний метод підвищення допомоги Україні

Європейська комісія активно розглядає можливості обійти обмеження, передбачене статтею договору ЄС, яке забороняє закупівлю зброї за рахунок спільного бюджету. За інформацією Financial Times, комісія шукає шляхи для фінансування постачань зброї в Україну через Європейський фонд миру, який було створено для обходу згаданої статті.

Нині країни-члени ЄС фінансують поставки зброї до України через цей фонд, оскільки стаття 41(2) забороняє фінансування операцій з військовими або оборонними наслідками. Проте, для поповнення цього фонду потрібні спільні переговори між країнами-членами.

Європейська комісія запропонувала юридичній робочій групі розглянути ключове положення зазначеної статті. Спірним питанням є те, чи поширюється зазначена стаття лише на військові операції ЄС.

За даними журналістів, юридична робота знаходиться лише на початковій стадії, тому вирішення питання ще не гарантоване. Крім того, країни-члени ЄС можуть звернутися до суду, якщо вони вважатимуть це порушенням договору.

Нагадаємо, що раніше Європейський Союз знайшов легальний спосіб використання заморожених російських активів для військової допомоги Україні. Крім того, Єврокомісія вже виділила перший транш макрофінансової бюджетної підтримки для України на суму 4,5 мільярда євро.

Нещодавно міністри сільського господарства п’яти країн закликали Європейську комісію заборонити імпорт зерна з Росії та Білорусі.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ