АКТУАЛЬНО

Європол заарештував кіберзлочинців у декількох країнах, включаючи Україну

Європол оголосив про заарештування чотирьох осіб в Україні та Вірменії та виведення з ладу понад 100 інтернет-серверів у рамках великої міжнародної операції з боротьби з кіберзлочинністю, яку провели з 27 по 29 травня. Проведена правоохоронними органами Європейського Союзу операція, названа “найбільшою в історії” у боротьбі з ботнетами, які використовувалися для розповсюдження програм-вимагачів. Серед знешкоджених ботнетів були IcedID, Smokeloader, SystemBC, Pikabot і Bumblebee.

Операцію, під назвою “Операція Фінал”, очолили Франція, Німеччина та Нідерланди, залучивши кілька інших країн, включаючи Великобританію, США та Україну. Міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер назвала цю операцію “найбільшим та найвідчутнішим ударом по кіберзлочинності на сьогодні”. Поліцейське розслідування призвело до розгортання інфраструктури, що використовувалася для масових атак програмами-вимагачами по всьому світу, які призводили до шифрування даних і їх подальшого шантажування, завдаючи значної економічної шкоди.

Один з арештів відбувся у Вірменії, тоді як три інших осіб були затримані в Україні. Зараз правоохоронці контролюють понад 2000 доменів, пов’язаних із цими злочинними діями. Зловмисне програмне забезпечення дозволяло кіберзлочинцям таємно втручатися у комп’ютери для здійснення кримінальних дій. За даними слідства, один з головних підозрюваних заробив щонайменше 69 мільйонів євро ($75 мільйонів) у криптовалюті, здаючи в оренду інфраструктуру для розгортання програм-вимагачів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ