АКТУАЛЬНО

Євросоюз планує ввести нові санкції проти РФ 24 лютого

Європейський союз підготовлюється до введення нових обмежень щодо Російської Федерації через її широкомасштабну військову агресію проти України. Планується оголосити новий “чорний список” 24 лютого, у день другої річниці повномасштабного вторгнення.

За словами декількох дипломатів ЄС, у бесіді з журналістами, в санкційний список увійдуть “кілька десятків” російських та білоруських військових, які брали участь у бойових діях проти України. Також будуть введені “міні-санкції” щодо громадян РФ, які мають відношення до незаконних депортацій та викрадень українських дітей.

Згадується, що в “чорному списку” також з’являться деякі компанії поза межами Євросоюзу, які допомагають Росії отримати заборонені компоненти зброї незважаючи на існуючі міжнародні санкції.

Раніше президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн повідомила Європейському парламенту про введення санкцій у “символічну”  дату 24 лютого.

Посольства ЄС у Брюсселі розпочнуть переговори по списку у цей четвер. У публікації зауважується, що список не містить “жодних важливих пунктів, таких як нове ембарго ЄС на російські метали, зріджений газ або ядерні компанії, оскільки його потрібно було швидко узгодити” після введення 12-го пакета санкцій проти Росії 19 грудня і до 24 лютого.

Комісія ЄС склала “чорний список” після консультацій з державами-членами протягом вихідних.

Питання стосовно введення 13-го пакета санкцій проти Російської Федерації

Раніше було повідомлено, що Європейський Союз розпочав обговорення нового пакета санкцій, який він має намір ухвалити до 24 лютого 2024 року.

Можливі санкції обговорювалися 18 січня на зустрічі послів блоку, де держави-члени обговорювали, як найкраще підтримати Україну у довгостроковій перспективі. Проте досягнення угоди щодо 13-го пакета санкцій до наступного місяця буде складним завданням, оскільки  це займе тижні переговорів.

Українська сторона, своєю чергою, закликала ЄС у санкціях зосередитися на запобіганні потрапляння високотехнологічних західних компонентів до рук російської армії.

Додамо, раніше західні ЗМІ повідомляли, що європейські виробники алюмінію, підтримувані чотирма країнами ЄС, наполягають на тому, щоб Євросоюз запровадив ембарго на дешевий імпорт цього металу з Росії в рамках очікуваного пакета санкцій, який відзначатиме два роки з моменту вторгнення в Україну.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ