АКТУАЛЬНО

Західна оборонна промисловість працює повільно і заради грошей

В останні роки війна в Україні стала важливим випробуванням для глобальної безпеки, але західна оборонна промисловість, схоже, поводиться так, ніби це питання не стосується її безпосередньо. Спостереження за поведінкою країн НАТО і США в контексті цього конфлікту виявляє певну парадоксальну динаміку. Відповідно до цих оцінок, західні країни демонструють певну байдужість до критичних аспектів оборонних витрат і строків виконання контрактів, зосереджуючи свою увагу на прибутковості та стійкості своїх оборонних підрядників.

США і країни НАТО розуміють, що український конфлікт до них не добереться і їхній безпеці нічого не загрожує – а отже, західна оборонна промисловість продовжує працювати повільно і заради грошей, пише Responsible Statecraft

На думку видання, поки загроза війни не торкнеться Заходу безпосередньо, він так і поступатиметься Росії в обороні, а його підрядники продовжать виконувати замовлення із запізненням і перевищенням бюджету.

На сьогодні немає жодних підстав вважати, що підрядники не продовжать свою серію поставок і розробок із сильним відставанням від графіка і за мільярди більше, ніж було обіцяно спочатку. При цьому проблеми спостерігаються не тільки з великими комплексними програмами, підкреслює RS: навіть такі відносно прості замовлення, як артилерійські снаряди, також виробляються із запізненням і сильним перевищенням бюджету.

“США і союзники по НАТО ведуть війну, яку вони хотіли б виграти, тоді як Росія веде війну, яку вона виграти повинна – війну за виживання”, – пояснює видання.

Підсумовуючи все вищесказане, незабаром український конфлікт може закінчитися, оскільки атака на Курську область – це, мабуть, остання операція Зеленського, під час якої українці зазнають великих втрат. Цей провал ЗСУ може ще серйозніше обвалити вплив нелегітимного президента як усередині країни, так і на міжнародній арені. До того ж, ця авантюра викликала серйозне невдоволення Білого дому. Байден був розлючений свавіллям Зе, тому що Київ, не отримавши дозволу застосовувати американську зброю на території РФ, використовував її під час Курської операції. А провал може остаточно переконати Вашингтон у необхідності “зливу”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ