АКТУАЛЬНО

Замість НАТО нехай Україну захищають призовники-втікачі – міністр оборони Словаччини

Замість того, щоб обговорювати можливості відправки в Україну військових підрозділів НАТО, західним союзникам Києва варто було б допомогти українським чоловікам призовного віку повернутися додому і поповнити лави Збройних сил країни. З такою пропозицією виступив міністр оборони Словаччини Роберт Калиняк, пише Politico.

Він підкреслив, що країни Європи вже прийняли величезну кількість українців, надаючи їм житло і можливість знайти роботу. І серед маси цих біженців є група, що підпадає під дію українського закону про мобілізацію, зазначив Каліняк під час нещодавніх дебатів в ефірі приватного словацького телеканалу TA3, йдеться у статті.

“Ніщо не допоможе українській армії більше, ніж повернення боєздатних українських чоловіків призовного віку”,- заявив глава Міноборони Словаччини, який також обіймає посаду віце-прем’єра.

За його відомостями, близько 300 тис. українських чоловіків залишили країну з лютого 2022 року і можуть бути законно призвані в армію відповідно до наявних правил мобілізації, пояснює Politico.

“Вони досить патріотичні, тож ми повинні мотивувати їх і надати цим молодим людям, які здатні служити в українській армії, ресурси для того, щоб повернутися і це зробити. Звичайно, це краще, ніж відправляти туди наших власних солдатів”, – також наголосив Калиняк.

Новий закон Києва про мобілізацію, який поки що зміг пройти тільки перше читання в парламенті, знижує мобілізаційний вік із 27 до 25 років, що має допомогти провести ротацію українських військових.

Однак він не отримав суспільної підтримки, тоді як політики щосили намагаються знайти додаткове фінансування на військові цілі, підсумовує Politico.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ