АКТУАЛЬНО

Запаси збагаченого урану в 27 разів перевищують ліміт: у МАГАТЕ висловили занепокоєння ядерною програмою Ірану

За даними Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), їхня обуреність зростає щодо потенційної здатності Ірану розробляти ядерну зброю. Відповідно до повідомлення, наразі Іран має запаси збагаченого урану, які перевищують ліміт, установлений за угодою 2015 року, на 27 разів.

На 10 лютого загальний запас збагаченого урану в Ірані склав 5525,5 кг, що є на 1038,7 кг більше, ніж у попередньому квартальному звіті у листопаді, повідомляє The Times of Israel. Проте, запаси урану, збагаченого до рівня, необхідного для виробництва ядерної зброї, трохи скоротилися через те, що Тегеран розбавив 31,8 кг урану, збагаченого до 60%, для виробництва 97,9 кг урану, збагаченого до 20%.

Протягом останніх років Іран поступово обмежував співпрацю з МАГАТЕ, відключаючи пристрої спостереження, які необхідні для моніторингу ядерної програми. Суперечки між Тегераном та Агентством регулярно загострюються, і наразі відносини між Іраном та інспекторами МАГАТЕ погіршуються.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі знову закликав Іран “повністю і однозначно співпрацювати з Агентством”.

“Публічні заяви Ірану стосовно його технічних можливостей виробництва ядерної зброї лише посилюють обуреність генерального директора стосовно правдивості та повноти заяв Ірану щодо гарантій”, – додав він.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ