АКТУАЛЬНО

Здивовані новими подробицями про здоров’я Остіна, Білий дім переглядає накази

Лише у вівторок президент дізнався, що місяць тому у його міністра оборони був діагностований рак передміхурової залози, а в грудні йому зробили операцію під загальним наркозом, повідомили його помічники.

У вівторок Білий дім знову був здивований, коли дізнався, що місяць тому у міністра оборони Ллойда Дж. Остіна III був діагностований рак передміхурової залози, і 22 грудня йому зробили операцію з лікування захворювання під загальним наркозом, не повідомивши президента Байдена, або його персонал.

Нові викриття загострили розчарування в Західному крилі, де офіційні особи все ще мали справу з відкриттям того, що 70-річний містер Остін був таємно госпіталізований минулого тижня через ускладнення, спричинені станом, про який Пентагон не повідомляв навіть Білому дому до вівторка.

Хоча помічники президента сказали, що він не звільнить пана Остіна, вони визнали збій у комунікаціях і почали запроваджувати нову дисципліну щодо адміністрації. Джеффрі Д. Зіентс, голова апарату Білого дому, наказав переглянути процедури та надіслав директиву секретарям кабінету, вказуючи, що вони повинні інформувати Білий дім, коли вони не можуть виконувати свої обов’язки.

«Повідомте Управління у справах кабінету міністрів і главу апарату Білого дому в разі делегування повноважень або потенційного делегування», — написав пан Зіентс у записці , яку отримало The New York Times. «Це сповіщення має надходити, коли агентства очікують або готуються до делегування повноважень, і знову, коли делегування відбувається». Він додав, що хотів би отримати таке повідомлення в письмовій формі.

Джон Ф. Кірбі, речник Білого дому, сказав, що пана Байдена «першою і головною турботою є здоров’я міністра», і що президент все ще має «повну віру та впевненість» у пана Остіна і залишить його до кінця термін.
Але пан Кірбі визнав стурбованість секретністю. “Це погано”, – сказав він журналістам на брифінгу. «Це, звичайно, погано, тому ми хочемо переконатися, що це більше не повториться».
Республіканці залишилися незадоволені. «Неспроможність повідомити Конгрес про його неспроможність виконувати свої обов’язки було явним порушенням закону», — заявив сенатор Роджер Вікер від штату Міссісіпі, високопоставлений республіканець у комітеті Сенату з питань збройних сил. «Залишається незрозумілим, хто вирішив проігнорувати федеральний закон, але відповідальність повинна бути. Внутрішня перевірка, яку замовив той самий начальник штабу, який зіграв роль у цій кризі, є надзвичайно неадекватною».

Лише в четвер президенту повідомили, що пана Остіна три дні тому доставили на машині швидкої допомоги до Національного військово-медичного центру Волтера Ріда в Бетесді, штат Меріленд, і Пентагон не оприлюднив це до вечора п’ятниці. Навіть тоді в Пентагоні лише сказали, що він проходив лікування від ускладнень, які виникли в результаті «планової медичної процедури». За словами представників Білого дому, містер Остін навіть не розкрив подробиць свого стану під час телефонної розмови з президентом у суботу.

Білий дім лише у вівторок вранці дізнався, що у пана Остіна діагностовано рак простати, після чого пан Зієнт повідомив пана Байдена. Пан Кірбі підтвердив, що Білий дім також не знав на той момент про операцію 22 грудня, яка вимагала загального наркозу, що зазвичай призвело б до передачі повноважень міністра оборони його заступнику.

У заяві, опублікованій пізніше у вівторок лікарями пана Остіна в Уолтер Рід, йдеться, що йому поставили діагноз «на початку грудня», і не описує проведену операцію як «планову». Містера Остіна повернули до лікарні 1 січня після того, як він відчув нудоту з «сильним болем у животі, стегнах і ногах», за словами лікарів, які визначили, що у нього розвинулася інфекція сечовивідних шляхів. Він залишається госпіталізованим, і лікарі сказали, що «очікують повне одужання, хоча це може бути повільним процесом».
Меморандум Білого дому до кабінету міністрів віддзеркалив почуття жаху, що вищий чиновник оборони країни міг так довго перебувати у відділенні інтенсивної терапії, а президент чи інші головні посадові особи національної безпеки не знають про це. Навіть заступнику секретаря містера Остіна, який мав би діяти в кризовій ситуації за його відсутності, спочатку не сказали, що він у лікарні.
Хоча пана Байдена описували як людину з розумінням, люди, близькі до Білого дому, розповіли про глибоке розчарування та збентеження серед деяких членів команди президента. Містер Остін, стриманий генерал у відставці, не має особливо інтимних стосунків з паном Байденом або його командою, але його люблять і глибоко поважають, що робить ситуацію ще більш засмученою для них.
Протягом кількох днів офіційні особи Білого дому тиснули на Пентагон, щоб він розкрив більше про медичні проблеми, і були вражені, що це тривало так довго. Секретність міністра оборони мимоволі забезпечила критиків боєприпасами, щоб звинуватити пана Байдена в тому, що він не повністю контролює власну адміністрацію, і поставила питання про те, як 81-річний президент впорався б із власною кризою здоров’я.
Міністерство оборони ініціювало власний 30-денний огляд того, що сталося, і того, як його процедури слід змінити, якщо це необхідно. У доповідній записці Келлі Е. Магсамен, керівник апарату пана Остіна, у понеділок наказала Дженніфер Волш, директору з управління та управління департаменту, «визначити відповідні факти та обставини протягом цього періоду та оцінити процеси та процедури, за допомогою яких заступник міністра оборони було повідомлено, що вона повинна виконувати функції та обов’язки міністра оборони».

Поки розгляд триває, пані Магсамен розпорядилася, що якщо повноваження міністра будуть знову делеговані, його офіс повинен повідомити голову та заступника голови Об’єднаного комітету начальників штабів, бойових командувачів, секретарів служб і начальників штабів, генерального юрисконсульта Пентагону, старші помічники секретаря та його заступники та ситуаційна кімната Білого дому.

У своїй записці у вівторок пан Зієнтс сказав усім департаментам кабінету надіслати йому свої поточні процедури до п’ятниці, щоб він міг оцінити їх і визначити, чи потребують вони коригування. Він чітко дав зрозуміти, що повноваження мають передаватися, «коли член кабінету подорожує в райони з обмеженим або відсутнім доступом до зв’язку, проходить госпіталізацію або медичну процедуру, що вимагає загальної анестезії, або в інших обставинах, коли він або вона може бути недоступним».

За даними Білого дому, вранці на Новий рік пан Остін взяв участь у безпечній конференції з паном Байденом, держсекретарем Ентоні Дж. Блінкеном, радником з національної безпеки Джейком Салліваном та іншими офіційними особами щодо операцій на Близькому Сході . У якийсь момент пізніше того ж дня містер Остін відчув, як сказав прес-секретар, «сильний біль», і його доставили до Волтера Ріда.

Чотирьох помічників міністра було поінформовано наступного дня, згідно з Пентагоном, але вони не передали негайно Білого дому чи ключових колег у Міністерстві оборони. Містера Саллівана не повідомили до четверга, і навіть тоді йому не сказали конкретно, що спонукало до лікування секретаря. За словами представників Білого дому, він і пан Зієнт поінформували пана Байдена. У п’ятницю ввечері Пентагон оприлюднив інформацію про госпіталізацію секретаря у відвертій заяві.

Ключовим питанням буде те, як було передано повноваження Кетлін Хікс, заступнику міністра оборони. Пані Хікс, яка на той час перебувала у відпустці в Пуерто-Ріко, 2 січня повідомили, що повноваження секретаря переходять до неї, але офіційні особи сказали, що лише в четвер їй повідомили, що пан Остін насправді був у лікарні. Вона запропонувала повернутися до Вашингтона, але їй сказали, що в цьому немає потреби, оскільки наступного дня містер Остін оздоровиться, щоб знову взятися за свої обов’язки з лікарні.

Пан Остін визнав відсутність прозорості. «Я визнаю, що міг зробити краще, забезпечивши належне інформування громадськості», — сказав він у суботній заяві. «Я зобов’язуюся робити краще».
Карін Жан-П’єр, прес-секретар Білого дому, вказала на це як на прийняття відповідальності, пояснюючи, чому президент продовжує підтримувати свого главу оборони. «Міністр Остін був дуже чітким, — сказала вона, — і ми цінуємо, що він взяв на себе відповідальність за це».

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ