АКТУАЛЬНО

Зеленський у Сінгапурі розкритикував Китай та Бразилію за відмову від участі в українському «саміті миру»

Президент України Володимир Зеленський виступив у Сінгапурі з критикою на адресу Китаю через його відмову брати участь у «саміті миру», який мав відбутися у Швейцарії.

Зеленський звинуватив Китай у тому, що він виступає як інструмент у руках президента Росії Володимира Путіна.

«Можна не допомагати Україні та цивілізованому світу закінчити війну. Але мені здається, зривати саміт миру, робити все, щоб деякі лідери не доїхали туди – це точно не наближає мир. І це не тільки підтримка Росії, це фактично підтримка війни”, – заявив президент.

Також Зеленський сказав, що в України є відомості про китайську допомогу військовим зусиллям Росії.

«Це те, що ми обговорювали з китайським лідером телефоном. Він обіцяв мені, що Китай стоятиме осторонь, не буде підтримувати Росію зброєю. Сьогодні є відомості, що якимось чином деякі речі потрапляють на російські ринки через Китай… елементи російського озброєння надходять із Китаю”, – заявив президент України.

Крім того, незважаючи на неодноразові прохання про зустрічі на високому рівні з представниками Китаю, таких зустрічей не відбулося.

«Багато разів ми хотіли зустрітися з китайськими представниками», включаючи Сі Цзіньпіна. «На жаль, Україна не має якихось потужних зв’язків із Китаєм, тому що Китай цього не хоче», – цитує Зеленського Politico.

Крім Китаю, Зеленський у Сінгапурі також критично відгукнувся про Бразилію, чий президент Лула да Сільва відмовився їхати на саміт до Швейцарії.

Він прокоментував спільну заяву Китаю і Бразилії про те, що в мирній конференції щодо України має взяти участь і Росія.

«За всієї поваги, ні Китай, ні Бразилія, ні будь-хто інший до кінця не орієнтується в тому, що принесла Росія своєю війною в Україну. Ніхто не має права розповідати нам, як має закінчитися ця війна”, – заявив Зеленський.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ