АКТУАЛЬНО

Зеленський звинувачує Китай у підтримці Росії

Україна довгий час ретельно будувала дипломатичні відносини з Китаєм, намагаючись зберегти баланс у своїй зовнішній політиці та отримати підтримку з боку цієї потужної держави.

Проте нещодавно президент України Володимир Зеленський зробив несподіваний крок, обрушившись на Китай зі звинуваченнями в підтримці Росії під час виступу в Сінгапурі.

Це стало поворотним моментом у відносинах між Києвом та Пекіном.

Після кількох років кропіткої дипломатії, спрямованої на те, щоб залучити Пекін, Зеленський радикально змінив курс і публічно дорікнув Китаю, що той нібито допомагає Росії чинити тиск на країни, щоб вони не відвідували конференцію. Він заявив, що «Росія, використовуючи китайський вплив у регіоні, використовуючи також китайських дипломатів, робить усе, щоб зірвати мирний саміт».

Це не єдина претензія Зеленського до Сі Цзіньпіна. Він також заявив, що китайський лідер торік «обіцяв, що Китай стоятиме осторонь, не підтримуватиме Росію зброєю», але «сьогодні є інформація, що… елементи російської зброї надходять із Китаю». Висловлювання Зеленського – лише остання ознака того, що при всьому своєму заявленому нейтралітеті щодо конфлікту в Україні Китай насправді підтримує Росію.

Крім фінансування військової машини Москви за рахунок закупівель російської нафти, Пекін надає їй допомогу, поставляючи критично важливі компоненти. Згідно з останньою заявою Зеленського, керівництво Китаю також відкидає спроби України піти назустріч: «Україна не має жодних потужних зв’язків із Китаєм, тому що Китай цього не хоче».

Зеленський стверджує, що підтримка Росії Китаєм призведе до затягування конфлікту. Дійсно, з огляду на ризик переобрання Дональда Трампа і потенційного припинення поставок зброї Києву, він не може почуватися спокійно, знаючи, що військова економіка Москви підкріплена потужним союзником, який володіє ресурсами і дипломатичним впливом.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ