АКТУАЛЬНО

Зростання цін на житло в Європі: європейці обирають між їжею та орендою

Згідно з New Housing Trend Report 2024 від RE/MAX Europe, для багатьох європейців вартість житла перетворилася на важкий фінансовий тягар. У звіті йдеться, що за останній рік ціни на житло в Європі зросли в середньому на 54%, що змусило кожного десятого європейця скоротити витрати на продукти харчування та інші основні потреби, щоб мати можливість сплатити за житло.

Загалом 80% опитаних респондентів вказали, що почали економити, щоб покривати витрати на житло. Близько 41% європейців відмовилися від соціальних заходів, а 40% зменшили витрати на розваги та предмети розкоші. Економія на продуктах харчування стала поширеним явищем, зокрема 26% жителів Австрії та Фінляндії були змушені піти на цей крок.

В середньому європейці витрачають 38% свого доходу на оренду або іпотеку разом із комунальними платежами. Найбільший тягар несе населення Словенії (43%) та Португалії (42%), тоді як у Швейцарії цей показник нижчий і складає 30%.

Потреба в додаткових коштах для покриття житлових витрат особливо відчувається у Туреччині, Болгарії та Румунії. Близько третини респондентів, що звернулися до кредитів, фінансують житло за допомогою кредитних карток, а 27% беруть позики у родичів або друзів. Інші користуються овердрафтом чи звертаються за банківськими кредитами.

Майже половина респондентів прогнозують подальше підвищення цін на житло в наступні 12 місяців. На тлі цієї невизначеності 32% опитаних готові переїхати до більш доступного регіону або навіть в іншу країну.

Незважаючи на високі витрати, рівень задоволеності житлом у Європі залишається порівняно високим: в середньому 76% опитаних є задоволеними своїм житлом. Найбільш задоволені жителі Нідерландів та Румунії, де 84% опитаних вважають своє житло комфортним.

Проблеми з вартістю, простором і якістю житла викликають незадоволення у жителів Польщі, Мальти та інших країн, де є скарги на завелику вартість, брак простору, вогкість та навіть шкідників.

Через високі витрати на оплату житла, екологічні покращення в домогосподарствах відійшли на другий план для багатьох сімей. 27% респондентів розглядають можливість встановлення сонячних батарей, а 25% — подвійного скління. Майже половина респондентів зазначили, що збільшення державних субсидій могло б стимулювати їх до впровадження енергоефективних заходів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ