АКТУАЛЬНО

Зсув ґрунту забрав життя цілого села в Папуа Новій Гвінеї

У Папуа Новій Гвінеї 24 травня стався масштабний зсув ґрунту в віддаленій гірській місцевості, який призвів до загибелі сотень людей. Точна кількість осіб, що опинилися під завалами, наразі невідома. Рятувальні служби вже працюють на місці події, шукаючи та визволяючи постраждалих.

Зсув ґрунту стався близько 03:00 за місцевим часом і охопив віддалені села у високогір’ї провінції Енга, зруйнувавши понад 1 182 будинки. Провінція розташована більш ніж за 600 кілометрів від столиці Порт-Морсбі.

Керівник місії Міжнародної організації з міграції в Папуа Новій Гвінеї, Серхан Актопрак, повідомив, що зсув накрив село Ямбалі, яке розташоване приблизно за дві години їзди від столиці провінції, Вабаг. Постраждала територія займає площу трьох-чотирьох футбольних полів, і в селі проживає 3 895 людей. Багато будинків зруйновані повністю, немає доступу до питної води, не працюють лінії електропередач, а жителі можуть зіткнутися з нестачею їжі.

Губернатор провінції Енга, Пітер Іпатас, назвав це “безпрецедентним стихійним лихом”. Ендрю Рюінг, місцевий лідер розповів, що люди спали під час зсуву, і внаслідок лиха загинуло близько 300 осіб. Житель постраждалого села, Нінга Роле, також вважає, що загинули сотні людей, і масштаби катастрофи ускладнюють рятувальні операції.

Прем’єр-міністр Папуа Нової Гвінеї Джеймс Марапе заявив, що на місце події направлені екстрені служби для надання допомоги, вилучення тіл з-під завалів і відновлення інфраструктури. Товариство Червоного Хреста Папуа Нової Гвінеї повідомило, що група реагування на надзвичайні ситуації, до якої входять офіційні особи, поліція, сили оборони та місцеві НУО, вже розгорнула шелтери поблизу місця лиха.

Зсув також заблокував під’їзну дорогу до міста Поргера, де розташована велика золота копальня. Оператор шахти Barrick Gold повідомив, що масштаби збитків ще оцінюються, і вплив на видобуток поки що невідомий.

Австралія, найближча сусідка Папуа Нової Гвінеї та найбільший постачальник іноземної допомоги, готова надати підтримку. Міністерка закордонних справ Австралії Пенні Вонг висловила співчуття жителям Папуа Нової Гвінеї та запевнила, що Австралія готова допомогти у відновленні.

Гуманітарна організація Care Australia зазначила, що хоча постраждалий район не є густонаселеним, кількість загиблих може бути значною. Група швидкого реагування з медиків і військовослужбовців вже прибула до місця події, але складний рельєф і пошкодження доріг ускладнюють рятувальні роботи. Дістатися до району можна лише на вертольоті.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ