АКТУАЛЬНО

Майже 800 медичних закладів української “первинки” пропонують психологічну допомогу

На даний момент понад 800 медичних закладів української системи надають супровід та лікування пацієнтів із психічними розладами на рівні “первинці”. У рамках Програми медичних гарантій пацієнти з усіх куточків країни можуть користуватися безкоштовними психологічними послугами. Це стало можливим завдяки впровадженню пакета “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги” рік тому.

На даний момент 792 медичні заклади, які надають первинну медичну допомогу, мають контракти з Національною службою здоров’я на надання відповідних послуг. Найбільше таких закладів розташовано у Харківській та Дніпропетровській областях (по 68 закладів) та на Житомирщині (46 закладів).

У цих медичних закладах працює 7 998 лікарів, які пройшли спеціальне навчання за програмою mhGAP. Міністр Віктор Ляшко наголосив, що надання доступних послуг базової психологічної допомоги є пріоритетним напрямом у рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?”. Це також сприяє ранньому виявленню розладів, оскільки сімейні лікарі часто є першими контактами для пацієнтів.

Відзначено, що за умовами контракту з Нацслужбою здоров’я принаймні 20% лікарів та 10% медичних сестер у цих закладах повинні мати сертифікати з ведення та лікування пацієнтів із психічними розладами. Пацієнти можуть безкоштовно отримати ранню діагностику та базову психологічну допомогу в рамках програми “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ