АКТУАЛЬНО

Звіт ООН: ситуація в Україні під час війни

Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини (УВКПЛ) оприлюднило свою доповідь щодо ситуації в Україні, визначивши найактуальніші проблеми, які виникають на тлі триваючої війни.

За період із серпня по листопад цього року, в Україні зафіксовано загибель 576 осіб та поранення 1864 людей, згідно інформації ООН. Дивлячись на цифри, 86% цих жертв припадає на територію, яку контролює Україна, зокрема Донецьку, Харківську, Херсонську та Запорізьку області.

Згідно з доповіддю УВКПЛ, основні загибелі серед цивільного населення та пошкодження цивільної інфраструктури виникли в результаті артилерійських обстрілів та ударами з реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) неподалік від лінії фронту. Важливо відзначити, що майже чверть цивільних жертв відбулася вдалині від лінії фронту через ракетні удари та дрони-камікаде, запущені російськими силами.

Доповідь також відзначає, що порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість жертв серед цивільних осіб зменшилася завдяки евакуації населення з прифронтових районів та дієвій роботі українських систем протиповітряної оборони. Однак ситуація з правами людини залишається непокійною.

“Лише за останні чотири місяці були грубі порушення прав людини й міжнародного гуманітарного права, що тягнуть за собою серйозні наслідки”, – наголосила очільниця місії УВКПЛ в Україні, Даніель Белль. Вона зазначила факти катувань, сексуального насильства, вбивств цивільних осіб, свавільних затримань та інших посягань.

Значне руйнування цивільної інфраструктури, включаючи енергогенеруючі об’єкти та споруди зернової інфраструктури, а також міни, залишають довготривалі негативні наслідки для функціонування України.

В контексті продовження війни, УВКПЛ зауважує, що Росія перейшла до примусового впровадження своєї системи управління в окупованих районах, що є порушенням міжнародного гуманітарного права. Замість того, щоб зберігати чинне становище, Росія діє як держава, що встановлює суверенітет над окупованою територією, проводячи “вибори” та застосовуючи російське законодавство.

Автори доповіді закликали Росію негайно повернути всіх депортованих і переміщених осіб, зокрема дітей та осіб з інвалідністю, та утримуватися від зміни громадянського стану дітей, переміщених з України, зокрема їхнього громадянства і законних опікунів.

Нещодавно, керівник Офісу президента Андрій Єрмак звинуватив Росію у систематичному викраденні українських дітей під час війни. Однак, із-за відсутності достовірних відомостей, Україна має обмежену можливість визначити подальшу долю викрадених дітей.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ