АКТУАЛЬНО

20 тисяч іноземних воїнів з 50 національностей можуть брати участь у війні в Україні

За даними, отриманими від журналістів, обидві сторони у конфлікті можуть активно користуватися послугами іноземних військових з інших країн. В Україні розмова йде про осіб, які приєдналися до Інтернаціонального легіону, тоді як у Росії йдеться про громадян низки країн, яких наймали обманом за гроші.

Нещодавно в мережі активно обговорювалася можлива допомога Заходу в Україні, включаючи можливе відправлення військових для підтримки в боротьбі з російською агресією. Ці звіти відобразилися в матеріалі, опублікованому The Washington Post 28 лютого.

Джурналісти вказують на те, що обидві сторони конфлікту можуть розраховувати на підтримку іноземних бійців, які допомагають у виконанні бойових завдань на фронті. В Україні особливу увагу приділяють інтернаціональному легіону, який діє на її території.

Після початку повномасштабної війни тисячі добровольців із різних країн, яким не байдужа доля України, прибули для захисту країни. Більшість з них — мешканці країн Заходу та колишні радянські республіки. Ці особи називаються ідеологічними прихильниками, досвідченими воїнами або найманцями.

У матеріалі зазначено, що інтернаціональний легіон може налічити приблизно 20 тисяч іноземців з понад 50 національностей, про що повідомили деякі українські чиновники, хоча офіційних даних про кількість не надається.

Також варто зазначити, що Володимир Зеленський підписав указ, що дозволяє громадянам інших країн, які законно проживають в Україні, вступати до Національної гвардії. Це сталося незадовго до того, як було запропоновано закон, який полегшує процес надання громадянства тим, хто бере участь у захисті України на полі бою.

Окремо зазначається, що багато колишніх солдатів з Колумбії також приєднуються до інтернаціонального легіону, проте їхня мотивація відрізняється від інших учасників. За словами одного з колишніх військових медиків Колумбії, багатьох з них рухає проста економічна необхідність, подібно до латиноамериканських мігрантів, які шукають кращого майбутнього у США.

Щодо Росії, то, незважаючи на демографічну перевагу, її армія зіткнулася з проблемами щодо живої сили. Пропозиція підмінити професійних військових ув’язненими не призвела до очікуваних результатів. Крім того, президент Путін підписав указ, що спрощує процес надання громадянства іноземцям, які уклали військові контракти, проте ця ініціатива не є безпроблемною.

Звіти також свідчать про тиск з боку російської влади на мігрантів із Середньої Азії, щоб вони підписували військові контракти та вирушали на фронт. Росія також зверталася за допомогою до громадян із інших країн, таких як Сирія, Куба, Непал, Індія та інші, які відправлялися на поле бою.

За останніми звітами, у війні проти України бере участь понад 200 громадян Непалу, проте аналітики вважають, що реальна кількість найманців може бути значно більшою, з мотивацією в основному у заробітку та отриманні громадянства з “великими можливостями”.

З огляду на можливу допомогу НАТО, влада Росії попереджає про конфлікт з Альянсом, якщо війська НАТО з’являться в Україні. Генсек НАТО Єнс Столтенберг стверджує, що Альянс не планує розміщувати свої війська на українських територіях, але надає країні “безпрецедентну підтримку” у цей важкий час.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ