АКТУАЛЬНО

2024 рік: чому він високосний і що не можна робити

2024 рік визначається як високосний, що означає, що до календаря буде додано один додатковий день. У статті ми розглянемо, чому такі роки називають високосними та які прикмети і обмеження пов’язані з цим періодом.

Чому 2024 рік високосний?

Термін “високосний” прийшов до нас зі Стародавнього Риму і означає “другий шостий”. Цей термін був введений римським імператором Гаєм Юлієм Цезарем понад дві тисячі років тому. За юліанським календарем, який був запроваджений Цезарем, кожні чотири роки додається один день до календаря, щоб скоригувати невідповідність тривалості року 365 днів і 6 годин.

Саме 29 лютого вважається високосним днем, і це стало традицією унаслідок того, що в Стародавньому Римі цей день вважався “другим шостим” перед настанням березневих календ.

Скільки днів у високосному році?

У високосному році 366 днів замість звичайних 365. Це означає, що у 2024 році ми проживемо на одну добу довше, а це 8784 години, 527040 хвилин і 31622400 секунд.

У народній традиції високосні роки вважалися нещасливими і небезпечними. Існувало чимало прикмет та заборон, пов’язаних з цим періодом:

  1. Не розпочинати будівництво: вірилося, що будинок, збудований у високосний рік, стане жертвою пожежі.
  2. Утримання від весіль: одруження в цей період вважалося нещасливим, тож пари уникали таких подій. Якщо вже виникала потреба в весільному обряді, слід було вимовити слова “Вінчаю вінцем, а не високосним кінцем.”
  3. Святкування першого зуба: не рекомендувалося святкувати вирізання першого зуба у дитини, бо це призводило до випадіння всіх зубів.
  4. Прикмета для подружжя: ті, хто розлучався у високосний рік, мали придбати рушник для церковної церемонії.
  5. Збір трав на Івана Купала: перед збором лікувальних трав в цей період рекомендувалося помолитися.

Церква сучасності заявляє, що високосний рік не має впливу на подружжя, але на всяк випадок можна скористатися порадами наших предків для збереження гармонії в сім’ї.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ