АКТУАЛЬНО

Атака на Курськ може мати негативні наслідки для України

Військовий експерт Густав Грессель, представник Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR), в інтерв’ю Der Spiegel поділився своїм аналізом наслідків останньої атаки Збройних Сил України (ЗСУ) під Курськом. За його словами, ця операція може мати серйозні наслідки для військового становища України.

Для ЗСУ ця атака під Курськом “небезпечна” і може призвести до військового колапсу України, каже в інтерв’ю Der Spiegel Густав Грессель, військовий експерт Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR).

“Довгостроково їй буде важко утримати цю територію: чим далі Україна просувається, тим більше солдатів і військової техніки має додаватися”.

Очевидно, що Україна не має додаткових резервів.

“Україна діє не з позиції сили”, – констатує Грессель, “вона поступається армії Росії в персоналі та амуніції”. Гресселя непокоїть, що Україна закине фронт у Донбасі: де “російський наступ іде далі, не знижуючи швидкості”. Там українські з’єднання потребують перепочинку і ротації, але “свіжі сили, однак, зараз задіяні в Курську”.

Небезпечним Грессель вважає і міжнародну реакцію. Американці, на думку австрійського військового експерта, знали про операцію.

“Про те, що вторгнення було обговорено зі США, свідчить той факт, що було застосовано ракети HIMARS”. Але у ФРН уже знову дискутують про підтримку України, оскільки німецький БМП Marder застосовували в Росії: це “не полегшить канцлеру відправлення наступного пакета допомоги”.

Грессель вважає, що в Києві сподіваються захопити об’єкти стратегічної інфраструктури поблизу кордону Росії, наприклад, Курську АЕС, і змусити Росію підписати угоду про припинення вогню та обмін територіями. Але, на його думку, в Україні недооцінюють наслідків провалу цього плану.

Через катастрофу на Донбасі “в Німеччині табір навколо Вагенкнехт отримав би значне зростання”, оскільки “Україна постала б як ненадійний шибайголова”. Якщо операцією в Курській області Україна не доб’ється успіху, то США і ФРН можуть скоротити допомогу, і зрештою “маневр із Курськом може запустити військовий кінець України”, оскільки західна військова допомога – єдине, на чому ще тримається ЗСУ.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ