АКТУАЛЬНО

Авіаудар Ізраїлю в Рафаху не змінить політику США

Ізраїльський авіаудар, внаслідок якого загинули десятки палестинців у Рафаху, не порушив “червоної лінії”, що могла б змінити політику США, заявив Білий дім.

За інформацією The Hill, представники адміністрації на прес-брифінгу у вівторок назвали світлини з Рафаху “розриваючими серце”, “трагічними” та “жахливими”. Проте, це не призвело до зміни політики, оскільки удар був авіаційним, а не наземною операцією великого масштабу.

“Ми все ще не віримо, що велика наземна операція в Рафаху виправдана. Ми не хочемо бачити, як ізраїльтяни розбивають Рафах великими підрозділами на великих територіях. Ми все ще дотримуємось цієї позиції, але наразі цього не бачимо,” – сказав журналістам речник Білого дому Джон Кірбі.

Він додав, що зміни політики через авіаудар в неділю не відбудеться.

“Це тільки сталося. Ізраїльтяни будуть це розслідувати. Ми будемо уважно стежити за перебігом цього розслідування. І ми побачимо, до яких висновків воно призведе,” – зазначив Кірбі.

Раніше цього місяця президент Байден попередив, що припинить постачання Ізраїлю наступальної зброї, зокрема бомб та артилерійських снарядів, якщо той розпочне давно обіцяне вторгнення в Рафах.

Білий дім закликав Ізраїль не вводити війська у Рафах без чіткого плану безпечної евакуації мирного населення, оскільки війна вже призвела до загибелі десятків тисяч палестинців. Близько мільйона біженців оселилися в Рафаху після бойових дій на півночі Гази. Минулого тижня радник з питань національної безпеки Джейк Салліван зазначив, що немає математичної формули для оцінки дій Ізраїлю в Рафаху, але офіційні особи зважатимуть на кількість жертв та руйнувань, а також на точність і пропорційність операцій.

Проте у вівторок представники адміністрації заявили, що недільний авіаудар, який став найбільшим смертоносним інцидентом у Рафаху від початку наступу Ізраїлю, не відповідає попередженням Білого дому.

“Ми все ще вважаємо, що дії в Рафаху, які здійснюють ізраїльські військові, обмежені за масштабом,” – повідомила журналістам заступник прес-секретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху назвав інцидент у Рафаху “трагічним випадком” і зазначив, що Ізраїль “ретельно розслідує це питання і вивчить з нього уроки”. Ізраїльські офіційні особи пояснили США, що уламки від цілеспрямованого удару по високопоставленим лідерам ХАМАС потрапили в паливний бак поблизу табору переміщених осіб.

Ця трагедія підкреслила занепокоєння міжнародної спільноти щодо військових операцій Ізраїлю, і сталася лише через кілька днів після того, як вищий суд Організації Об’єднаних Націй видав постанову про припинення Ізраїлем військових операцій у Рафаху.

Білий дім закликає Ізраїль докласти всіх зусиль, щоб уникнути жертв серед мирних жителів і гуманітарних працівників у Газі, де десятки палестинців не мають доступу до їжі, води та ліків.

Кірбі у вівторок сказав, що “відсутність втрат серед цивільного населення – це правильна кількість жертв серед цивільного населення”, однак визнав, що під час війни часто гинуть невинні люди.

“Тут немає жодної мірки чи квоти. Як ми неодноразово говорили, правильна кількість жертв серед цивільного населення дорівнює нулю,” – сказав він.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ