АКТУАЛЬНО

Питна туалетна вода може стати майбутнім постраждалої від посухи Каліфорнії

Оскільки зміна клімату та нестача води стають все більш нагальними проблемами в усьому світі, уряди звертаються до нових варіантів забезпечення належного водопостачання, включаючи перетворення каналізаційних відходів на питну воду.

І якщо ви перебуваєте в Каліфорнії, це незабаром може потекти з вашого кухонного крана.

Державний комітет з контролю за водними ресурсами у вівторок проголосував за те, щоб дозволити водопостачальним компаніям перекачувати очищені стічні води в крани жителів у густонаселеному, схильному до посухи штаті. У заяві правління йдеться, що це рішення дасть Каліфорнії «найпередовіші стандарти в країні для очищення стічних вод до такої міри, щоб готовий продукт відповідав або перевищував поточні стандарти питної води».

«Це захоплююча подія в постійних зусиллях штату з пошуку інноваційних рішень для викликів екстремальних погодних умов, спричинених зміною клімату», — сказав Е. Хоакін Есківель, голова правління.

Члени одноголосно схвалили нові правила у вівторок, після багатьох років дискусій і незадовго до крайнього терміну, встановленого шість років тому, щоб держава прийняла правила повторного використання стічних вод до кінця 2023 року. Після того, як нові правила будуть доопрацьовані наступного року, водоканали зможуть подавати плани проєктів, які будуть затверджені правлінням.

Нові кроки заощадять енергію та принесуть користь навколишньому середовищу, сказав Есківель, додавши, що «ці правила гарантують, що вироблена вода не тільки безпечна, але й чистіша, ніж багато джерел питної води, на які ми зараз покладаємося».

Багато людей вже п’ють очищені стічні води, сказав Есківель, повідомляє Associated Press. Те, що існує зараз, – це стічні води, очищені за допомогою так званого «непрямого повторного використання питної води» – процесу, коли стічні води потрапляють у природні водойми, такі як водосховища та річки, перш ніж перетворитися на питну воду.

Голосування у вівторок дозволяє таке ставлення.

Згідно з новими правилами, затвердженими у вівторок, версія яких була викладена в 62-сторінковому документі, опублікованому на початку цього року, будь-яка вода, що переробляється таким чином, повинна пройти принаймні три окремі процеси очищення, а також буде контролюватися та додатково очищатися від патогенів.

Йдеться в документі,  йдеться у використанні «процесу озонування» — додавання у воду газу озону, потужного окислювального дезінфікуючого засобу, з подальшим додаванням у воду біологічно активованого вугілля. Потім вода пройде процес «зворотного осмосу», який фізично видаляє забруднюючі речовини з води, і вдосконалений процес окислення, в якому для очищення води додаються хімічні речовини, такі як перекис водню або хлор.

Нова політика не зобов’язує водопостачальні компанії розподіляти воду шляхом прямого повторного використання питної води, але дозволяє їм це робити, що може допомогти зберегти обмежені ресурси та зменшити кількість відходів, що потрапляють у моря та природні водні шляхи.

Нещодавно Каліфорнія провела понад три роки в посуху на тлі хвиль спеки та рекордних лісових пожеж. Щоб впоратися зі зростаючою проблемою обмеженого водопостачання, губернатор Гевін Ньюсом (D) минулого року оприлюднив нові пропозиції щодо цілей з переробки води, які коштуватимуть 27 мільярдів доларів до 2040 року. Столичний водний округ Південної Каліфорнії, який забезпечує водою майже половину 39 мільйонів жителів штату, вже розпочав будівництво великого проекту з переробки води.

Ідея перетворення відходів на питну воду не нова. Віндгук, столиця Намібії — однієї з найбільш посушливих країн у Африка році — стала першим містом у світі, яке запровадило переробку стічних вод понад 30 років тому.

Сінгапур встановив розгалужену систему фільтрації, яка може очищати майже 238 мільйонів галонів води на день, чого достатньо, щоб наповнити 350 олімпійських басейнів. Більша його частина йде на промислові операції та системи охолодження, але частина підмішується в питну воду міста-держави.

Каліфорнія, де в 1990-х роках подібні пропозиції висміювалися як «від унітазу до крана», також не єдиний штат США, який використовує ці технології, оскільки громади поступово пристосовуються до ідей, які колись викликали обурення.

Техас почав експлуатувати свою першу установку прямого повторного використання питної води в 2013 році, тоді як Колорадо представив рекомендації щодо використання стічних вод для пиття на початку цього року.

У Великій Британії, яка зіткнулася з посухами та рекордними температурами, і де жителі виступили проти подібних планів у 2013 році, голова агентства з навколишнього середовища країни заявив минулого року, що людям потрібно стати «менш гидливими» щодо цієї концепції.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ