АКТУАЛЬНО

Безпекова угода відкриває шлях Україні до ЄС і НАТО

Під час виступу на форумі з європейської оборони у Брюсселі, організованому під егідою аналітичної організації «Друзі Європи», президент Александр Стубб зазначив, що безпекова угода між Україною і Фінляндією, укладена на початку квітня, може відкрити шлях до членства України як в Європейському Союзі, так і в НАТО. Він підкреслив, що це також надсилає чіткий сигнал для президента Росії Володимира Путіна, що Україна є необоротно європейською країною, і вона ніколи не буде підпорядкована Росії.

«Безпекова угода має на меті встановити фундамент для майбутнього руху України в Європейський Союз і НАТО. Ми маємо забезпечити короткострокову військову, фінансову та інституційну підтримку для України, а також переконати Путіна, що Україна ніколи не буде російською, але завжди залишиться європейською. Це ключова роль України у забезпеченні європейської безпеки», – підкреслив Стубб.

Президент Александр Стубб відзначив, що рішення Європейської ради щодо надання Україні статусу країни-кандидата та початку переговорів було правильним. Зараз люди розуміють, що Україна стане членом Європейського Союзу, оскільки розширення ЄС перетворилося з технічної процедури на геополітичну та стратегічну мету. Те саме стосується і членства України в НАТО.

“Це була основна мотивація для укладання цієї безпекової угоди. Україна стане ключовим елементом європейської безпеки. Вона вже сьогодні є таким елементом, і залишиться ним у майбутньому”, – підкреслив Стубб.

Він зазначив, що сьогодні мав зустріч з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, під час якої підтвердив, що Фінляндія надасть потужну підтримку під час підготовки до Вашингтонського саміту. Це включає оцінку зусиль союзників щодо підтримки України.

“Минулого тижня я обговорив це з Президентом Зеленським і був дуже чітким, що майбутнє України – у повноправному членстві в НАТО, і прогрес у цьому напрямку є незворотнім. Це також послання для Путіна та Росії”, – підкреслив президент Фінляндії.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ