АКТУАЛЬНО

Білий дім не планує змінювати позицію щодо України: далекобійні удари по Росії під забороною

На тлі зростаючої напруги між Україною та Росією, ситуація з постачанням західної зброї та можливістю завдання далекобійних ударів по російських цілях залишається без змін. В Білий дім наразі не спостерігається жодних ознак готовності змінити свою позицію у цьому питанні.

Про це з посиланням на опитаних чиновників і дипломатів пише Washington Post.

Відмова Штатів «посилила зростаючий розкол між союзниками», пише газета.

За її даними, Зеленський очікував, що Байден дасть згоду ще до їхньої зустрічі цього тижня. Багато європейців також висловилися за схвалення «далекобоя».

Але джерела в Білому домі та Пентагоні кажуть, що не почули від Києва переконливих аргументів, чому такий дозвіл наблизить Україну до перемоги. На їхню думку, ефект, який дасть дозвіл на удари по РФ, буде невеликим і не вартий ризиків ескалації, до яких може призвести це рішення.

Крім того американці вважають, що ракет ATACMS так мало, що дозвіл ударів по РФ вичерпає їхні запаси за кілька тижнів або навіть днів.

Газета пише, що Україна хоче бити західними далекобійними ракетами не тільки по військових об’єктах на території РФ, а й по енергетичних об’єктах, включно з нафтосховищами.

При цьому видання вказує, що США вже зараз регулярно відмовляють Україні в координатах таких цілей.

У статті йдеться про те, що Україна в нанесенні високоточних ударів залежить від отримання координат цілей від американських військових на одній із баз у Європі. Без них ракета, найімовірніше, не влучить у ціль. Штати іноді відмовляли Україні в координатах запитуваних об’єктів.

«Ця зброя часто застосовується проти цілей, які ми вважаємо менш важливими», – сказав американський чиновник.

При цьому газета пише, що всередині адміністрації Байдена є розкол щодо дозволу на удари.

«Навіть після того, як міністр оборони США Ллойд Остін ясно дав зрозуміти, що категорично проти ослаблення правил нанесення ударів ракетами ATACMS, державний секретар Ентоні Блінкен під час візиту до Києва заявив, що відкритий до українських аргументів і передасть їх Байдену для ширшого обговорення у Вашингтоні. За словами офіційних осіб, ця дискусія триває», – пише видання.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ