АКТУАЛЬНО

БРІКС – альтернатива західним інститутам для Південно-Східної Азії

На фоні геополітичних змін і зміцнення відносин між Росією та Китаєм, країни Південно-Східної Азії виявляють все більший інтерес до участі у групі БРІКС, що створює альтернативу західним інститутам, зазначає Bloomberg.

Цього тижня президент Росії Володимир Путін і прем’єр-міністр Китаю Лі Цян провели ряд зустрічей у Південно-Східній Азії, під час яких обговорювалися стратегічні питання співпраці між країнами регіону. В результаті зустрічей декілька країн висловили намір приєднатися до БРІКС, що може відобразитися на геополітичній карті світу.

Перед візитом Лі до Малайзії прем’єр-міністр Анвар Ібрагім заявив китайським ЗМІ про свій намір подати заявку на вступ до БРІКС. Минулого місяця Таїланд, союзник США, також оголосив про бажання приєднатися до цього блоку. Як підкреслює Bloomberg, для країн, які прагнуть зменшити економічні ризики через зростаючу конкуренцію між США і Китаєм, вступ до БРІКС є способом подолати ці суперечності.

Багато країн Південно-Східної Азії економічно залежать від торгівлі з Китаєм і водночас вітають присутність США у сфері безпеки та інвестицій. За інформацією видання, членство в БРІКС також є способом висловити зростаюче невдоволення міжнародним порядком, очолюваним США, та ключовими інститутами, такими як Світовий банк і Міжнародний валютний фонд, що залишаються під контролем західних держав.

Для Путіна і Сі Цзіньпіна інтерес до БРІКС є свідченням їхнього успіху в протистоянні спробам США та їхніх союзників ізолювати їх через війну в Україні та військові загрози Тайваню, Філіппінам, Південній Кореї та Японії. БРІКС, яке протягом багатьох років складалося з п’яти членів, розширилося за рахунок Ірану, Об’єднаних Арабських Еміратів, Ефіопії та Єгипту в січні цього року, переважно за ініціативи Китаю, що прагне посилити свій вплив на світовій арені.

При цьому журналісти підкреслюють, що імпульс до розширення блоку зберігається. Незважаючи на спроби США і Європи перешкодити співпраці з Москвою, на діалозі БРІКС у Росії цього місяця були присутні представники 12 країн, серед яких Куба, Венесуела, Туреччина, Лаос, Бангладеш, Шрі-Ланка і Казахстан. В’єтнам, який торік покращив відносини з Вашингтоном, також був присутній на саміті.

Проте експерти зазначають, що зі зростанням кількості членів блоку зменшуються шанси на досягнення консенсусу з ключових питань. Втім, журналісти підкреслюють, що США також активно зміцнюють свої безпекові зв’язки в регіоні, зокрема у питаннях боротьби з тероризмом, і з країнами, такими як В’єтнам і Філіппіни, які стурбовані своїми суперечками з Китаєм у Південно-Китайському морі. Однак для малих країн стає все важче маневрувати, і, вступаючи до таких організацій, як БРІКС, вони дають зрозуміти, що прагнуть дружніх відносин з усіма сторонами, а не лише з США та їхніми союзниками, підкреслило видання.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ