АКТУАЛЬНО

Британія розглядає повернення до військового обов’язку

Велика Британія планує повернутися до загального військового обов’язку, якщо  Консервативна партія збереже свою владу після наступних парламентських виборів. Прем’єр-міністр Ріші Сунак висловив цей план.

Стратегічні радники Сунака висловлюють занепокоєння щодо зростаючої загрози з боку авторитарних країн, таких як Іран, Китай, Північна Корея та Росія.

Ініціатива передвиборчої кампанії Консервативної партії передбачає, що після досягнення 18 років та закінчення школи, молоді британці та британки мають або служити у Збройних силах протягом 1 року, або волонтерити у своїй громаді протягом 25 днів, допомагаючи пожежникам, поліції або медичним службам.

Сунак заявив: “Тим, хто стверджує, що зобов’язати таку службу нерозумно, я відповім, що громадянство передбачає не лише права, але і обов’язки”.

Він пояснив, що його план не означає повернення до загального призову, який існував у Великій Британії до 1960 року. Проте, за словами прем’єр-міністра, лише обмежена кількість випускників шкіл оберуть військову службу після проходження суворого відбору.

План передбачає запровадження ініціативи у вересні наступного року, і вартість його впровадження оцінюється в 3,2 мільярда доларів на рік. З часу приходу до влади у 2010 році, Консервативна партія поступово скоротила кількість Збройних сил Великої Британії, яка наразі складає 183 тисячі активних військовослужбовців із 33 тисячами резервістів-добровольців.

Однак опозиційна Лейбористська партія рішуче висловила критику щодо ініціативи Сунака, назвавши її “відчайдушною спробою” підняти рейтинг своєї партії напередодні виборів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ