АКТУАЛЬНО

ЄЦБ визначив дизайн майбутніх банкнот євро

Європейський центральний банк (ЄЦБ) оголосив у четвер про визначення шортліста тем для наступного покоління банкнот євро, якім стали “птахи і річки” та “європейська культура”.

Вибір тем здійснювався на підставі двох опитувань громадськості. За даними досліджень, замовлених ЄЦБ і проведених фірмою Kantar, тема “європейської культури” отримала найбільше підтримки – 21% із 23 000 респондентів. За нею слідували теми “річки” (18%) та “птахи” (17%).

Представник ЄЦБ наголосив на бажанні широко представити результати опитування, зауваживши, що обидві теми стосуються “природи і навколишнього середовища”.

У більш обширному онлайн-опитуванні ЄЦБ, в якому взяли участь 365 000 осіб, птахи виявилися найпопулярнішою темою, отримавши підтримку третини респондентів (33%), перевищивши культуру (23%) та річки (16%).

ЄЦБ застеріг, що його опитування може бути упередженим через можливий вплив ЗМІ та інфлюенсерів на участь в опитуванні. Також було зазначено, що респонденти, ймовірно, складаються з молодих технічно підкованих людей і можуть не бути репрезентативними для всього населення єврозони.

Президент ЄЦБ Крістін Лагард відзначила, що обрані теми об’єднують Європу та її жителів, відповідаючи меті зробити банкноти більш зрозумілими для різних соціальних груп.

Рішення щодо мотивів для обраних тем планується ухвалити до кінця 2024 року. Потім буде оголошено конкурс на розробку дизайну, і здійснюватимуться додаткові опитування з варіантами дизайну. Очікується, що нові банкноти з’являться в обігу у 2026 році.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ