АКТУАЛЬНО

Через санкції США російський бізнес вимушений тримати більше грошей за кордоном

У 2024 році російський бізнес спостерігав значне зростання обсягів готівки, накопиченої за межами країни. Згідно з даними Банку Росії, іноземні фінансові активи російських компаній за перші сім місяців цього року зросли майже на 45 мільярдів доларів. Це суттєве збільшення порівняно з 21 мільярдом доларів за аналогічний період минулого року, пише Bloomberg.

Фінансовий вплив санкцій

Зростання іноземних активів частково пояснюється інвестиціями за кордон. Проте основна частина приросту є наслідком накопичення дебіторської заборгованості російських компаній, що зумовлено труднощами з міжнародними платежами. Зусилля США, спрямовані на обмеження фінансування російської агресії, підвищили ризик вторинних санкцій. Це включає навіть місцеві банки в країнах, які торгують з Росією, що призвело до затримок і перебоїв у міжнародних розрахунках з ключовими партнерами, такими як Китай і Туреччина.

“Це нова реальність. Банки завжди мали депозити в іноземних банках і навпаки. Значною мірою це завжди була історія про взаєморозрахунки, потрібно було тримати їх один з одним. Зараз це набуло іншої, нової форми, яка віддзеркалює торговельну діяльність: Борг”, – зазначає економіст компанії T-Investments Софія Донець.

Вплив на ліквідність та фінансування

Затримки у розрахунках між російськими імпортерами та експортерами не призвели до колапсу торгівлі, проте знижують ліквідність. Російським корпораціям доводиться довше чекати на отримання грошей за експорт і здійснювати платежі за імпорт заздалегідь. Це фактично є вимушеним кредитуванням, яке підвищує вартість твердої валюти.

“Вимушене фінансування торгівлі означає, що тверда валюта стає дефіцитною і дорожчою”, – коментує економіст Bloomberg Economics Алекс Ісаков.

Крім того, російські банки стикаються з дефіцитом юанів – основної іноземної валюти для зовнішньої торгівлі Росії. Це веде до збільшення витрат, оскільки китайські партнери побоюються можливих санкцій з боку США.

Нова реальність для російського бізнесу

За даними центрального банку РФ, іноземні активи збільшилися на 4,7 мільярда доларів минулого місяця і на 5 мільярдів у червні. Дані свідчать про приріст, а не загальну суму. “Це дійсно новий фактор, і, ймовірно, значний, але це не єдина історія відтоку капіталу”, – додає Донець.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ