АКТУАЛЬНО

Науковці розкрили причини роздратування від певних звуків у людей

Багато людей відчувають неприємність від певних звуків, таких як скрип пінопласту чи гучний гул дрелі. Аудіологи провели дослідження, щоб з’ясувати причини цієї чутливості до звуків.

Звуки, що викликають дискомфорт

Зазвичай, найбільше роздратування викликають гучні чи пронизливі звуки. Джоді Сасакі-Міраглія, директорка програм професійної освіти в Widex USA, зауважує, що багато поширених подразників дійсно мають гучне або різке звучання, такі як феєрверки, шум дрила або концертна гучність. Рекомендується використовувати засоби захисту слуху в умовах, де може виникнути шкода для слуху.

Рівні дискомфорту та чутливості

У кожної людини є свій рівень толерантності до різних звуків. Тест контуру Коксу допомагає аудіологам визначити індивідуальний рівень дискомфорту за гучністю у людини (LDL). Цей тест адаптує слухові апарати до унікальних потреб кожного пацієнта.

Причини звукової чутливості

Люди з певними порушеннями слуху, такими як втрата слуху через шум чи нейросенсорна втрата слуху, часто мають низькі рівні LDL. Також існують стани, які роблять людей більш чутливими до звуків, наприклад, мізофонія, коли певні звуки викликають ірраціональний гнів.

Якщо ви стикаєтеся з чутливістю до звуків, рекомендується звернутися до ліцензованого аудіолога. Фахівець проведе оцінку та запропонує індивідуалізовані методи лікування та навчання, враховуючи ваші потреби.

Отже, реакції на звуки та чутливість до них зумовлені різноманітними фізіологічними та психологічними факторами, і підхід до кожного випадку повинен бути індивідуальним.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ