АКТУАЛЬНО

Чи здатні винищувачі F-16 переломити хід війни в Україні?

Отримання Україною перших винищувачів F-16 від західних союзників стало важливою подією в контексті війни з Росією. Проте аналітики попереджають, що покладати на ці літаки надмірні надії не варто. І хоча F-16 є високотехнологічною зброєю, вони навряд чи зможуть миттєво змінити хід конфлікту.

Україна нарешті отримала перші винищувачі F-16 від західних союзників, однак їй доведеться подолати безліч труднощів, щоб позбавити Росію панування в повітрі, пише RTS. Експерти вважають, що миттєвого ефекту чекати не варто: за словами аналітика з питань безпеки в консалтинговій фірмі RAND Corporation Хантера Столла, у Москви був час підготувати власні системи ППО по всій лінії фронту.

Поки що Київ отримав лише шість F-16, 20 мають прибути до кінця року. Нідерланди, Данія, Норвегія та Бельгія оголосили про постачання 79 винищувачів, однак терміни різняться. Брюссель чекає F-35 на заміну і обіцяє віддати застарілі моделі «між 2024 і 2028 роками». В українській армії обурюються, що ці винищувачі лише «трохи кращі за МіГ-29», «озброєння російських літаків нового покоління вдвічі їх перевершує», і тому «F-16 не змінять перебіг війни».

Крім того, ЗСУ не вистачає підготовлених пілотів для управління американськими винищувачами. Цього року лише 20 готові до керування F-16, проте зазвичай їх пілотують удвох, тому поки що Київ може розраховувати лише на 10 літаків. Наземного персоналу для технічного обслуговування винищувачів також не вистачає, а російська авіація і дрони можуть знищити їх ще на аеродромі або пошкодити злітну смугу, до якої у F-16 підвищені вимоги.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ