АКТУАЛЬНО

Чи змінить дозвіл на використання західної зброї по Росії ситуацію на полі бою?

Нещодавні події привернули увагу багатьох військових експертів та аналітиків, що оцінюють вплив дозволу Україні використовувати західну зброю для ударів по території Росії. Незважаючи на такі новини, більшість аналітиків не вірять, що це кардинально змінить ситуацію на полі бою.

Катерина Степаненко, аналітик «Інституту вивчення війни» пише, що багато російських аеродромів, з яких йдуть удари, розташовані за межами дальності дії ракет GMLRS, які дозволили використовувати Україні.

Тому, на її думку, дії США можуть «притупити» російську активність, але не згорнути її.

Франц-Стефан Гаді з Міжнародного інституту стратегічних досліджень вважає, що тепер Україна зможе «завдати ударів по деяких російських плацдармах, центрах управління і контролю, а також складах постачання. Це не зупинить, а ускладнить російські військові дії проти Харкова».

«Ми маємо реалістично оцінювати те, чого можна очікувати від цієї зміни політики, оскільки російські збройні сили вже адаптувалися до впровадження високоточного вогню наземного базування», – сказав він.

Матьє Булег, дослідник Центру аналізу європейської політики, заявив, що зміна політики дасть змогу Україні «бути ефективнішою, коли справа доходить до відбиття атак і попереджувальної відсічі».

«Але саме по собі це не змінює правила гри. Це доповнення, стероїд, додатковий підсилювач для захисту України”, – сказав він.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ