АКТУАЛЬНО

Чи можна змінити позицію Пекіна щодо підтримки Росії в українській війні?

Канцлер Німеччини Олаф Шольц має намір закликати лідера Китаю Сі Цзіньпіна зменшити економічну підтримку Росії та вплинути на Москву, щоб вона приєдналася до мирних переговорів з Україною за умов, які були б прийнятні для Києва.

“Ми бажаємо наголосити Китаю, що ця війна є незаконною та порушує наші основні інтереси”, – цитує WSJ високопоставленого німецького чиновника. “Наразі Китай опинився на боці агресора… Він має активно брати участь у всіх дипломатичних ініціативах для припинення війни”.

Шольц перебуває у триденному турі Китаєм і планує зустрітися з Сі вівторок.

Представництво Міністерства закордонних справ Китаю не відреагувало на запит WSJ щодо коментарів.

Водночас, за даними видання, ймовірність припинення війни в Україні через переговори в найближчий час дуже мала. Київ настоює на повному виведенні російських військ та компенсаціях, тоді як Москва сподівається зберегти окуповану територію України. Західні дипломати також стверджують, що Росія може планувати новий наступ наприкінці весни або влітку.

За словами німецьких чиновників, скорочення підтримки Китаю може вирішальним чином вплинути на Москву і змусити її підтримати переговорний процес.

Багато західних політиків та аналітиків вважають, що президент Росії Володимир Путін має намір захопити ще більше території України та не буде вести переговори до виборів у США в листопаді. Деякі західні союзники, зокрема Британія, сумніваються щодо доцільності нав’язування Україні прямих переговорів з Росією, оскільки вони бояться, що метою РФ є зміна уряду в Києві на більш послідовний до вимог Кремля.

У лютому Путін заявив колишньому ведучому Fox News Такеру Карлсону, що західні країни, а не Київ, повинні проводити переговори з Москвою з питань припинення війни в Україні. У п’ятницю речник Кремля Дмитро Пєсков повідомив, що основою для нових переговорів має стати мирний проєкт, який Росія представила в березні 2022 року.

Захід не зміг забезпечити підтримку Китаю для дипломатичного вирішення конфлікту в Україні. І хоча західні країни не вважають, що Китай безпосередньо постачає зброю Москві, західні дипломатичні посадовці стверджують, що китайські компанії постачають подвійного призначення товари, такі як електронні компоненти та хімікати, які є ключовими компонентами зброї, і допомагають Росії в утриманні та відновленні її військової потужності.

Фабріс Потьє, колишній високопоставлений чиновник НАТО, який зараз консультує уряд Києва, вважає, що Китай надає економічну підтримку війні Путіна і, таким чином, вкрай важливо залучити підтримку Пекіна. Потьє також переконаний, що тривалого миру можна досягти лише за умови повноправного членства України в НАТО.

“Важливо, щоб канцлер Шольц чітко розумів, що будь-який план, що передбачає нейтралітет для України, не є ефективним варіантом, особливо для Путіна, який відкидає саму ідею українського суверенітету”, – стверджує WSJ, цитуючи німецького канцлера.

Кілька чиновників висловлюють надію, що за підтримки Китаю переговори з Росією можуть розпочатися вже до кінця цього року, повідомляє видання.

Урядові дипломати Китаю протягом останніх місяців досліджують можливості мирних переговорів як в Україні, так і в Росії, як повідомляє WSJ, при цьому Туреччина робить те ж саме.

У свою чергу, Україна організовує “Саміт миру”, учасники якого – країни, що не є членами Заходу, включаючи Китай, Індію та Саудівську Аравію, які мають добрі стосунки з Росією. Хоча Китай взяв участь лише в одному засіданні, а Москву на нього не запрошували.

Президент України Володимир Зеленський в недавньому інтерв’ю заявив, що дипломати країн-учасниць “Саміту миру” можуть найближчим часом представити Росії мирний план. Зеленський також наголосив, що він готовий переговорювати з Росією лише в рамках цього форуму, за умови участі Сі, і що Китай має бути гарантом будь-якої потенційної угоди.

Нещодавно уряд США повідомив, що Китай збільшив поставки нелетальної допомоги до Росії, яка може бути використана для виробництва зброї. Тим часом, німецькі офіційні особи стверджують, що відмова Китаю постачати будь-яку зброю чи боєприпаси Росії свідчить про те, що Пекін залишає собі простір для маневру та можливість впливати на Путіна.

“Китай все ще у деякому розпачі,” – повідомляє WSJ, цитуючи одного високопоставленого чиновника.

Також видання зазначає, що Китай не завершив розширення трубопроводу для імпорту російського природного газу, хоча Росія поспішає з пошуком нових покупців, оскільки не може більше експортувати газ в Європу.

Один високопоставлений чиновник Кремля, що нещодавно перебував у Пекіні, повідомив, що китайський уряд затримується, щоб мати важіль впливу на Путіна та тиснути на нього у випадку, якщо конфлікт української війни негативно вплине на китайську економіку.

WSJ вказує, що декілька людей, близьких до Кремля, останнім часом провели підготовчі роботи, використовуючи невдалий мирний процес 2022 року як основу для можливої угоди. Представники Китаю велі переговори з високопосадовцями з України, Росії та за межами Заходу щодо можливих переговорів, відвідуючи їх в початковому березні. Однак цей підхід був сприйнятий скептично західними урядами, оскільки китайські представники не мали достатнього мандату від Сі.

Сі Цзіньпін, який регулярно спілкується з Путіним, зустрічався з Зеленським лише один раз під час конфлікту, і відмовився від зустрічі під час прохання з українського боку. Посол Китаю Лі Хуей очолював делегацію в Києві, де його очолили голова адміністрації Зеленського Андрій Єрмак, повідомляють джерела, близькі до переговорів. Єрмак презентував своєму китайському гостю докази, що китайські компоненти використовувалися в безпілотниках, які Росія використовувала для атак на Україну.

Тим часом, речник Кремля Дмитро Пєсков вітає збалансовану позицію Китаю у вирішенні української кризи і вказує, що Росія розглядає пропозиції Китаю.

За даними, наданими США, Китай раптово збільшив обсяги продажу Росії мікроелектроніки та інших технологій, що використовуються Москвою для виробництва ракет, танків, літаків та іншого озброєння для ведення війни проти України.

Два високопоставлені чиновники з адміністрації Байдена, які обговорювали конфіденційні висновки в п’ятницю за умови анонімності, заявили, що у 2023 році приблизно 90% мікроелектроніки, що використовується Росією для виробництва ракет, танків і літаків, було постачено з Китаю. Також понад 70% російського імпорту верстатів на суму близько 900 мільйонів доларів США у четвертому кварталі 2023 року також було здійснено з Китаю.

Крім того, китайські та російські компанії також співпрацюють у сфері спільного виробництва безпілотних літальних апаратів в Росії, а китайські компанії, швидше за все, постачають Росії нітроцелюлозу для виробництва боєприпасів. Крім того, китайські компанії також надають оптичні компоненти для російських танків та бронетехніки.

За даними російської митниці, які були проаналізовані Free Russia Foundation, обсяг російського імпорту напівпровідників з Китаю стрімко зросло з 200 мільйонів доларів у 2021 році до понад 500 мільйонів доларів у 2022 році.

Також Пекін співпрацює з Росією над вдосконаленням космічних можливостей, які можуть бути використані в рамках війни в Україні, і це, за словами офіційних осіб, може збільшити загрозу, яку Росія представляє для Європи у довгостроковій перспективі.

Хоча Китай офіційно не надає Росії прямої військової підтримки, він висловив дипломатичну підтримку, обвинувачуючи Захід у провокаціях Володимира Путіна.

Пекін неодноразово заявляв, що не надає Росії зброю або військову допомогу, хоча підтримує міцні економічні зв’язки з Москвою, разом з Індією та іншими країнами, на тлі санкцій з боку Вашингтона та його союзників.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ