АКТУАЛЬНО

Чи зможе Москва стримати український прорив у Курській області

Російське військове командування продовжує покладатися на наявні підрозділи, розгорнуті в районі міжнародного кордону, і легкодоступні сили в тилу, щоб протистояти наступу Збройних Сил України (ЗСУ) в Курській області. Втім, за даними американського Інституту вивчення війни (ISW), російські військові стикаються з викликами, які можуть суттєво вплинути на їхню здатність утримувати позиції.

Наразі Росія не бажає перекидати свої сили зі сходу України, оскільки це може призвести до зриву російського наступу на цій ділянці фронту. Це стратегічне рішення спрямоване на уникнення послаблення позицій на важливих напрямках, однак залишає російські війська в Курській області у вразливому стані.

На початку українського наступу в Курській області, оборону намагалися забезпечити російські призовники, прикордонники ФСБ, а також чеченські спецпризначенці з підрозділів “Ахмат”, що діють під командуванням Міністерства оборони Росії. Однак ці сили були недостатньо підготовлені для стримування українського наступу, і незабаром до регіону почали перекидати резерви.

Російське військове командування було змушене швидко перекидати додаткові підрозділи, зокрема спецпризначенців, Сили спеціальних операцій (ССО), а також підрозділи 1-го армійського корпусу так званої Донецької народної республіки (АК ДНР) та колишніх бійців групи Вагнера. Всі ці сили були спрямовані для захисту Курської області та стримування подальшого просування ЗСУ.

Аналітики ISW припускають, що Росія може розпочати перекидання до Курської області більш досвідчених та краще оснащених підрозділів зі сходу та півдня України. Проте, на прибуття таких частин до регіону знадобиться час, що дає Україні можливість розширити свою присутність у регіоні.

Додаткову увагу привертає інформація від одного з російських воєнкорів, який стверджує, що в районі Рильська діють частини 44-го армійського корпусу Північного угруповання військ. Це може свідчити про те, що російське військове командування оцінює українську операцію в Курській області як значну загрозу, що потребує негайного реагування.

Як повідомляється, українські війська продовжують успішно просуватися вглиб Курської області, завдаючи серйозних втрат російським підрозділам. Секретар Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради України Роман Костенко зазначив, що українські військові діють професійно та ефективно.

За даними The Washington Post, український прорив у Курській області став одним із найсерйозніших викликів для Росії з часу повстання “вагнерівців”. Якщо російські війська продовжуватимуть наступати з тією ж швидкістю, що й на інших фронтах, їм може знадобитися близько року для відновлення втрачених територій.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ