АКТУАЛЬНО

ДАСУ впроваджує європейську модель контролю за міжнародними донорськими коштами

Державна аудиторська служба України (ДАСУ) планує впровадження європейської моделі фінансового контролю за міжнародними коштами, спрямованими на відновлення країни, з метою забезпечення їхньої ефективної та прозорої витрати. Про це повідомила голова ДАСУ Алла Басалаєва у публікації для «Економічної правди».

Однією з ключових ініціатив є створення Євросоюзом Українського фонду (Ukrainian Facility) на суму 50 мільярдів євро протягом найближчих 4 років. За її словами, цей фонд буде повністю контролюватися Євросоюзом, а ДАСУ виступить ключовим національним контролером за ефективністю його використання.

“Багаторівнева структура фінансового контролю є оптимальною, адже в ній будуть взаємодіяти всі — ДАСУ, Офіс генпрокурора, СБУ, НАБУ, ДБР, БЕБ. Ця модель працюватиме не лише для фінансового контролю над коштами Ukrainian Facility, а й загалом для всіх міжнародних донорських коштів, які надходитимуть на відновлення України”, — зауважила Басалаєва.

На даний момент фінансовий контроль здійснюється через операційну співпрацю між ДАСУ та Європейським управлінням з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF). Згідно з планами, ДАСУ має стати ключовим інформаційним вузлом для OLAF та інших служб, що надає повноваження для ефективного виявлення та запобігання корупції.

Алла Басалаєва висловила думку, що національний контактний пункт, який вже здійснює співпрацю з OLAF, може стати основою для створення національної Служби координації боротьби з шахрайством (AFCOS). Ця служба буде вести статистику порушень та аналізувати можливі проблеми для запобігання негативним явищам.

“Ми робимо все, щоб міжнародні партнери, довіряючи нам значні кошти, були впевнені в їх ефективному використанні”, — наголосила голова ДАСУ.

Алла Басалаєва також підкреслила, що для успішного переходу до нової моделі контролю буде необхідно внести законодавчі зміни, і вже зараз Єврокомісія позитивно оцінює прогрес України в питаннях захисту фінансових інтересів ЄС.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ