АКТУАЛЬНО

Байден зробив конфлікт з Росією “дедалі небезпечнішим і непередбачуванішим”

Останні дії американського президента Джо Байдена у суперечці з Росією значно підвищили напруженість і невизначеність у відносинах між двома великими світовими державами. Його рішення дозволити наносити удари по російській території та атакувати станції раннього ядерного сповіщення РФ стало ключовим в курсі реагування на кризу.

Це рішення робить конфлікт між Росією та Заходом “дедалі небезпечнішим і непередбачуванішим”.

Тому НАТО слід встановити “межі ескалації”, а також зробити низку “делікатних кроків”, щоб її зупинити.

Таку думку на сторінках Financial Times висловив Олександр Габуєв, директор Берлінського центру Карнегі з вивчення Росії та Євразії.

Він відзначає “зростаючу участь НАТО у війні” і пише, що це спонукає Путіна “діяти сміливіше”.

Габуєв упевнений, що поки ситуація на фронті сприяє Москві, Кремль навряд чи застосує ядерну зброю.

Але Росія може спробувати підвищити для НАТО ціну підтримки України – продовжуючи знищувати українську енергетику.

“З настанням зими великі населені пункти зіткнуться з перспективою замерзання і відключення електроенергії. Путін прагне не тільки закрити військові заводи в Україні, а й направити мільйони нових біженців на захід, чинячи тиск на Європу і допомагаючи політикам, які хочуть покласти край участі Заходу у війні”, – пише Габуєв.

Також “Росія готова поділитися своїми чутливими військовими технологіями з противниками Заходу”, наприклад, з хуситами. І можуть бути посилені кампанії з “саботажу” в Європі, де відбуваються вибухи на підприємствах, пов’язаних із військовим виробництвом.

“НАТО має повернути собі контроль над ескалацією в цій війні. Варто чесно поговорити про межі прямої участі НАТО і домовитися про те, як говорити про них публічно. Слід зробити якомога більше делікатних кроків подалі від очей громадськості, щоб не підживлювати завзяття Путіна до відплати. Канали для обговорення зниження ризиків з Москвою повинні залишатися відкритими. Конфлікт між Росією і Заходом стає все більш небезпечним і непередбачуваним. Шлях до змістовної дипломатії, як і раніше, закритий. Відповідальне управління ризиками необхідне як ніколи”, – пише експерт.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ