АКТУАЛЬНО

Деякі країни НАТО висловили бажання підвищити витрати на оборону до 3% ВВП

Деякі країни-члени НАТО в Європі настоюють на збільшенні оборонних витрат до 3% ВВП, порівняно з поточним рівнем 2%. Таку думку висловив генеральний директор Європейської комісії з оборонної промисловості, Тімо Песонен. “Коли союзники НАТО підвищують свої бюджети оборони принаймні до 2% ВВП, деякі вже говорять про 3%”, – сказав він. Цей тиск зростає в умовах тривалої війни Росії проти України.

Песонен зауважив, що “люди роздумують про тривалість конфлікту, що, на мою думку, є марними припущеннями, оскільки загроза лишається”. Це висловлення він зробив після заяви генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, який вказав, що країни-члени Альянсу повинні “зробити більше”, ніж мінімальні 2% ВВП на оборону, визначені в 2014 році.

Зараз лише Польща і Греція в Європейському Союзі витрачають понад 3% ВВП на оборону, разом зі США.

Президент Польщі Анджей Дуда звернувся до лідерів НАТО з пропозицією збільшити оборонні витрати з 2% до 3% ВВП. У грудні 2023 року видання Bild із посиланням на джерела в розвідці повідомляло, що Росія може атакувати Європу наприкінці 2024 року або на початку 2025, коли США можуть зазнавати “втрати лідерства” і допомагати європейським країнам лише з певною затримкою.

Голова військового комітету НАТО, адмірал Роб Бауер, попередив, що цивільне населення Заходу повинне бути готове до “повного військового конфлікту” з Росією.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус зауважив у січні 2024 року, що Європа знову стикається з військовою загрозою, яка не спостерігалася протягом останніх 30 років, і попередив про можливість нападу Росії через п’ять-вісім років.

Головнокомандувач сухопутних військ Литви, Вальдемарас Рупшис, вважає, що ймовірність того, що Росія почне війну проти НАТО вже наступного року, дуже мала.

За даними американської розвідки, Росія у березні повідомила, що не прагне прямого військового конфлікту зі Сполученими Штатами та НАТО і продовжуватиме асиметричну діяльність, яка, за їхніми оцінками, не перетнеться з порогом великомасштабного воєнного конфлікту.

Німецька розвідка стверджує, що Росія готується до масштабного конфлікту з НАТО і може напасти принаймні на частину території Альянсу вже з 2026 року.

18 квітня глава Сил оборони Естонії, генерал Мартін Херем, заявив, що у випадку нападу Росії Естонія зможе відбити атаку та перемогти війну.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ