АКТУАЛЬНО

До українців ставляться краще, ніж до інших переселенців через війну, – Рада Європи

Українці, які покинули свої домівки, рятуючись від вторгнення Росії, отримали краще ставлення, ніж ті, хто переміщений через інші триваючі війни та надзвичайні ситуації, заявила в четвер провідна європейська правозахисна організація, закликавши країни-члени підтримувати всіх однаково.
Комісія Ради Європи з боротьби з расизмом (ECRI) у своєму щорічному звіті заявила, що з початку війни в лютому 2022 року для підтримки українців були докладені «чудові зусилля». Але там сказано, що ставлення до вихідців з України різнилося залежно від їх етнічної приналежності.
Наприклад, умови розміщення, запропоновані ромам з українським громадянством, були нижчої якості, ніж ті, які пропонуються іншим українцям у тій самій ситуації, зазначає ЄКРН.
Невдовзі після початку війни Африканський Союз заявив, що він стурбований повідомленнями про те, що африканським громадянам в Україні було відмовлено у праві безпечно перетинати кордон. ЄКРН також додала, що спостерігаються значні відмінності між якістю центрів прийому та послуг, що надаються українцям, порівняно з біженцями та шукачами притулку з інших країн.
«Новою нормою має бути вітання всіх людей звідусіль, як  українців», — сказав на прес-конференції Йохан Фрістедт, виконавчий секретар ECRI.
На запитання, чи було більше солідарності з українцями через те, що більшість з них білі, голова ECRI Бертіль Котьє сказав: «Коли люди більш-менш такі, як ви, завжди легше».
ЄКРН заявила, що всім переміщеним особам, незалежно від їхньої національності, кольору шкіри чи релігії, слід запропонувати належний захист і підтримку. За даними ECRI, повідомлялося про випадки ненависті проти українців, але в цілому суспільний дискурс залишався солідарним і підтримковим, а ворожі наративи, в тому числі політиків, були більш поширеними проти людей з інших частин світу. У Європі близько 6 мільйонів переміщених українців.
У звіті також зазначено, що кількість інцидентів на ґрунті ненависті проти мусульман зросла після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня . «Мусульман звинуватили в нападі… на основі стереотипів про цілі громади та їхній передбачуваний зв’язок із застосуванням насильства», – заявила ECRI.
Кілька європейських країн також зазнали зростання антисемітизму, починаючи від мови ненависті, включаючи погрози вбивством, і актів вандалізму щодо єврейських сайтів до фізичних нападів на євреїв.
«Хоча критика Ізраїлю сама по собі не може вважатися антисемітською, заклики до вбивства євреїв є такою», – заявила ECRI.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ