АКТУАЛЬНО

Економіка України почала відновлюватися

Економіка України почала відновлюватися, про це свідчать нові дані від Міністерства економіки.

У вересні поточного року ВВП України зріс на 9,1% порівняно з вереснем минулого року, що свідчить про те, що економічне відновлення України прискорюється.

Згідно з даними Міністерства економіки, зростання ВВП за січень-вересень поточного року оцінюється в 5,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

“У вересні більшість ключових галузей економічної діяльності продемонстрували позитивні результати. Окрім низької бази для порівняння, це пояснюється також високою спроможністю бізнесу адаптуватися до нових викликів за підтримки держави та міжнародних партнерів”, – наголосила перша віцепрем’єрка та міністр економіки України Юлія Свириденко.

Зокрема, відбувається відновлення економічної активності підприємств у багатьох секторах промисловості. Загалом також відновлюється виробнича сфера, яка зазнала значних збитків і руйнувань за часів війни.

Значний внесок у ВВП у вересні зробила сфера послуг.

“По-перше, це комерційна сфера послуг, яка на сьогоднішній день є більш цифровізованою та маневреною у своїй діяльності, що дає змогу їй швидко адаптуватися до нових умов і потреб ринків.

По-друге, до сфери послуг також входить сфера державного управління та оборони, фінансування якої є пріоритетним у часи війни”, – пояснила Свириденко.

Також, завдяки збільшенню сировинної бази з боку сільського господарства та розробці нових способів постачання продукції, у вересні збільшилося виробництво підприємств харчової промисловості.

Позитивна динаміка спостерігалася також у машинобудуванні та виробництві будівельних матеріалів. У Міністерстві економіки вказують, що цьому сприяли проєкти відновлення та програма пільгового іпотечного кредитування.

Приріст у добувній промисловості пояснюється накопиченням запасів вугілля та газу на зиму.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ