АКТУАЛЬНО

Експрем’єра Пакистану висуджено на 10 років за розголошення державної таємниці

У Пакистані колишній прем’єр-міністр Імран Хан та Шах Махмуд Куреші, заступник у партії “Техрік-і-Інсаф” (Рух за справедливість), були засуджені до 10 років ув’язнення кожен за розголошення державної таємниці. Вердикт був оголошений на слуханні, що відбулося у в’язниці “Адіала” в Равалпінді.

Імран Хан, який втратив посаду прем’єр-міністра через голосування про недовіру в квітні 2022 року, вже відбуває трирічний термін ув’язнення у справі про хабарництво. Вирок йому був оголошений перед парламентськими виборами 8 лютого.

Це не перший випадок відсторонення Імрана Хана від участі в парламентських виборах через його судимість. Його партія заявила, що буде оскаржувати цей вирок.

“Ми відкидаємо це незаконне рішення”, – заявив адвокат Імрана Хана, Наїм Панджут, на соціальній мережі X, раніше відомій як Twitter.

Останній вирок стосується того, що Хан використовував конфіденційний дипломатичний документ під час публічного мітингу після свого відсторонення в 2022 році. Тоді Імран Хан стверджував, що документ, відомий як “Шифр”, свідчить про те, що його відсторонення було сплановане армією Пакистану спільно зі Сполученими Штатами. Однак сам документ не був оприлюднений, і йому приписується дипломатична кореспонденція між посольством Ісламабаду у Вашингтоні та Міністерством закордонних справ Пакистану.

Незважаючи на заборону на участь у майбутніх виборах, 71-річний колишній крикетний гравець і його партія “Техрік-і-Інсаф” залишаються вкрай популярними в Пакистані.

21 жовтня його давній опонент, колишній прем’єр-міністр Наваз Шаріф, повернувся до країни після чотирирічного самовільного вигнання та розпочав виборчу кампанію своєї партії “Пакистанська мусульманська ліга” на великому мітингу в Лахорі. “Мусульманська ліга” і “Техрік-і-Інсаф” вважаються основними конкурентами на майбутніх виборах.

Пакистан, з населенням у 241 мільйон осіб, переживає серйозну економічну кризу, яка призвела до різкого погіршення рівня життя.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ