АКТУАЛЬНО

Екстремальна спека руйнує мости США

Зміна клімату має дедалі більше впливу на інфраструктуру Сполучених Штатів, і мости не є винятком. Американська газета New York Times повідомляє, що повені та екстремальна спека, викликані глобальним потеплінням, значно прискорюють процес руйнування мостів по всій країні.

Цього року температура в США досягла рекордних рівнів, і наслідки цього вже відчутні. Інфраструктура, від автомагістралей до злітно-посадкових смуг, зазнала серйозних пошкоджень. Однак мости стикаються з особливими ризиками через їхню конструкцію та віковий стан.

«Чверть американських мостів були зведені до 1960 року і вже потребували ремонту», — зазначає стаття. Але тепер, з підвищенням температури та частими повенями, що є результатом зміни клімату, процес їх руйнування прискорився. Це передчасне старіння інфраструктури ставить під загрозу безпеку дорожнього руху по всій країні.

Вчені та інженери б’ють на сполох. «Ми маємо кризу мостів, яка конкретно пов’язана з екстремальними погодними явищами», — говорить Пол Чиновскі, професор цивільного будівництва в Університеті Колорадо Боулдер. «Це не те, що сталося б за нормальних кліматичних умов. Це те, що відбувається з небаченою досі швидкістю».

Мости в США були спроєктовані та побудовані десятиліття тому з урахуванням кліматичних умов того часу. Вони не були розраховані на сучасні екстремальні температури. Металеві конструкції мостів швидко звужуються під впливом високих температур, що ослаблює їхню стійкість і підвищує ризик обвалення.

Ці проблеми мають серйозні наслідки не тільки для безпеки дорожнього руху, але й для економіки. Пошкодження мостів впливають на ціни товарів та ланцюги постачання в США.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ