АКТУАЛЬНО

Emily Resort – як прикриваючись війною Григорій Козловський украв у громади озеро, ліс та землю

Для розширення елітного заміського комплексу Emily Resort львівський бізнесмен і колишній депутат Григорій Козловський украв у Винниківської громади озеро, ліс та особисті ділянки мешканців, побудувавши на “людському горі” місце для розваг “багатих та знаменитих”.

Про те, що перша ділянка землі розміром в 16 га під забудову Emily Resort була отримана Козловським незаконним шляхом стало відомо з ухвал Вищого антикорупційного суду, в рамках кримінальної справи НАБУ, щодо незаконної приватизації землі навколо Винниківського озера родиною Козловського у 2021 році.

Для того щоб уникнути кримінальної відповідальності за вкрадену землю та озеро, Григорій Козловський зробив власниками цієї ділянки п’ятьох своїх дітей, а згодом, наприкінці 2023 року, вони додатково розділили її на сім частин. Поділ вкраденої у громади ділянки на частини, може бути спричинений бажанням ускладнити її повернення в комунальну власність. Однак, як показує практика Верховного Суду, шанси повернути землю навкруги озера у винниківців поки що є.

Стосовно реакції Григорія Козловського, на нагадування від місцевих жителів про те, що Козловський їм обіцяв вільний доступ до міського озера, а по факту воно перетворилось в басейн для багатих та знаменитих гостей Emily Resort, Козловський відповів: “Тут стільки грошей вклали, ви думаєте, що тут усе буде безкоштовно? Звичайно, що буде платно”.

Після незаконного захоплення Григорієм Козловським ділянки навкруги Винниківського озера, через корумпованих депутатів Львівської міськради Козловському вдалось отримати під забудову Emily Resort ще й винниківський ліс.

Нагадаємо, депутати Львівської міської ради на засіданні 12 вересня затвердили детальний план території на вул. Забави та Хмельницького у Винниках, що передбачає передачу Григорію Козловському ще 118 га винниківської землі разом з Винниківським лісом під масштабну розбудову елітного курорту Emily Resort. А замість обіцяного винниківцям трамвайного маршруту, що мав з’єднати містину зі Львовом,  Козловський вирішив облаштувати маршрут для велопрогулянок.

Але окрім того, що Григорій Козловський украв у громади землю, озеро та ліс, Детальний план розбудови Emily Resort також передбачає захоплення приватних ділянок.

Так, на громадських слуханнях, де містяни пробували зупинити розширення Emily Resort за рахунок винниківського лісу та приватних ділянок,  депутат трьох скликань ЛМР Роман Боднар, зазначив що люди прийшли на громадські обговорення, щоб захистити приватну власність, яка є в кооперативі «Приозерний».

«Чому ми прийшли? Тому що хтось затвердив план «Емілі Резорт» так, що він заходить аж на кооперативи і забирає нашу приватну власність. А яким документом ви керуєтеся, щоб нас зібрати і сказати «ви тут ніхто й ніщо, а проєкт уже затверджений», – обурився Роман Боднар.

 Водночас ще одна мешканка висловилася, що люди стурбовані не лише через свою приватну власність, а й через ліс і виступають загалом проти розбудови комплексу:

 «Громада взагалі проти цього розширення. Ми вже мали такий гіркий досвід. Вулиця Богдана Хмельницького через те, що ви збудували «Емілі Резорт», перестала бути транзитною. Чи це законно, коли вулиця «перерізана» приватною власністю? Мешканці не можуть пройти цією вулицею від початку до кінця. Це все фарс, фейк і провокація, ви не чуєте людей!».

Як бачимо, всупереч бажанню громади Григорію Козловському таки вдалось захопити і озеро, і ліс і приватні ділянки винниківчан в тому числі завдяки корумпованим депутатам Львівської міської ради, таким як Олексій Різник від Європейської Солідарності.

Олексій Різник – давній бізнес-партнер Григорія Козловського та його співучасник у нелегальному виробництві та контрабанді тютюнових виробів до Європи. Зокрема, «Винниківська тютюнова фабрика» і «Марвел Інтернешнл Тобакко Груп» реалізують продукцію через ТОВ «Торговий дім «Марвел», що належить Олексію Різнику, який числився директором фабрики до 19 травня 2024 го року. Тож не дивно, що Олексій різник вважажться одним з найбільш заможних депутатів Львівської міськради.

Що цікаво, саме Олексій Різник, відносно якого у серпні 2023-го НАБУ відкрило кримінальну справу у зв’язку з приватизацією землі навколо Винниківського озера під Емілі Резорт єдиний від Львівської міськради прийшов переконувати жителів Винників, що їх інтереси не постраждають. Хоча, як можна зробити висновок з перегляду відеозапису зустрічі, винниківці Різнику не повірили.

Водночас, Григорій Козловський старається перебити голоса обікраденної ним винниківської громади, “допомогою для ЗСУ”, навіть отримав відзнаку від Міністра оборони Умєрова. Але, якщо порахувати суми на які Козловський обікрав громаду, допомога для ЗСУ це лише копійки.

Так, разові допомоги Григорія Козловського ЗСУ по 2 мільйони гривень, ніщо в порівнянні з ринковою вартістю землі вкраденою Козловським для будівництва Емілі Резорт, адже середня вартість однієї сотки землі під забудову в тому районі складає 2500 доларів США.

З розрахунку на нещодавно передані під забудову Емілі Резорт 118 га – виходить сума значно більша чим мільярд гривень. Звісно, якщо красти мільярдами, можна пожертвувати кілька мільйонів для ЗСУ, ще й добре на цьому пропіаритись.

В цілому, відношення винниківців до будівництва Емілі Резорт та до показної благодійності Григорія Козловського, можна охарактеризувати словами однієї з мешканок Винників, сказаних на зборах громади:  «На сході москаль лізе на наші землі, і є єдиний спосіб його позбутися – стріляти. А тут на наші землі лізе Козловський. На жаль, немає ніяких законів, щоб його зупинити».

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ