АКТУАЛЬНО

Вчені стверджують, що інтернет не впливає на погіршення психічного здоров’я

Попри поширену думку про негативний вплив інтернету на психічне здоров’я, останнє обширне дослідження, проведене Оксфордським інститутом інтернету, не знайшло прямого зв’язку між користуванням інтернетом та погіршенням психічного здоров’я. За результатами дослідження, яке включало дані понад двох мільйонів осіб з 168 країн з 2005 по 2022 рік, не виявлено істотного впливу росту використання інтернету на показники тривожності, депресії та самопошкоджень.

Основні висновки дослідження стверджують, що використання технологій, таких як смартфони, не визначає прямий зв’язок із зміною психічного здоров’я чи благополуччя. Професор Ендрю Пшибильскі та Матті Вуорре, які очолили дослідження, наголосили на відсутності конкретних доказів про негативний вплив технологій на психічне здоров’я. Навіть серед молодих людей, де припускалася більша чутливість до впливу інтернету, дослідження не виявило значущих зв’язків.

Хоча деякі незначні асоціації були виявлені щодо молодіжного психічного здоров’я, загальний рівень задоволеності життям залишався стабільним під час росту використання інтернету. Дослідження також виявило прогалини в даних онлайн-платформ, які потрібно врахувати для глибшого розуміння впливу інтернету на психічне здоров’я.

Враховуючи ці результати, вчені закликають зосередитися на здорових звичках, таких як спілкування, фізична активність та достатній сон, як способах підтримання психічного благополуччя, замість виходження з припущень про шкідливість інтернету. При цьому наголошується на необхідності більшої прозорості з боку онлайн-платформ у наданні даних для досліджень.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ