АКТУАЛЬНО

Фінансова допомога для України: новини про транш від Євросоюзу та позицію Орбана

Погодження виділення Україні 50 мільярдів євро від Європейського Союзу було заплановано ще у грудні.

Перший транш європейської допомоги, який становить 4 з половиною мільярди євро, може бути наданий Києву вже на початку березня. У переддень цього країни-члени ЄС одноголосно прийняли чотирирічну програму макрофінансової допомоги на суму 50 мільярдів євро. Ці кредити та гранти стануть важливою опорою для українського бюджету та допоможуть фінансувати різні потреби, включаючи виплати зарплат і пенсій.

Спочатку планувалося узгодження виділення 50 мільярдів євро для України в грудні, але угорський прем’єр в той час ветував це рішення. Його колеги з інших країн ЄС домовилися про несподівану зустріч у Брюсселі, спеціально організовану для подолання угорського вето та рятування українського бюджету. Цей маневр виявився успішним, забезпечивши узгодження перед самітом, чого багато хто не очікував.

За інформацією західних ЗМІ, Еммануель Макрон та Джордж Мелоні протягом тижнів, а можливо, й місяців, вели переговори з угорським прем’єром Віктором Орбаном. Французький президент навіть виявляв інтерес до його думки щодо кращих методів інтеграції східних країн до ЄС. Спрямований на діалог, а не протистояння, підхід виявився успішним, вважають дипломати.

Угода про надання Україні допомоги в розмірі 50 мільярдів євро від Європейського Союзу розрахована на чотири роки і включає 33 мільярди євро позик та 17 мільярдів євро у вигляді грантів і субсидій. За цей пакет допомоги не буде можливості ветування з боку Віктора Орбана чи інших лідерів.

“З’ясувалося, що, коли тиск, добре підготовлений і рішучий у виконанні 26 країн ЄС, – то 27-та, Угорщина, також стала частиною цієї об’єднаної спільноти”, – відзначив Дональд Туск, прем’єр-міністр Польщі.

За словами Туска, Європейський Союз втомився не від України, а від Віктора Орбана, і це стало важливим аспектом угоди. Проте, уряд Естонії наголосив на залежності угорської економіки від Європи, що підкреслило значення узгодження пакету допомоги.

Угода була оголошена Шарлем Мішелем після дискусій. Орбан ставки на право щорічного перегляду, але зазначено, що згідно угоди, кошти для Угорщини не потраплять до України.

Очікується, що Україна отримає перший транш цієї допомоги в березні. Єврокомісія буде моніторити та регулювати використання коштів, а щорічні звіти будуть подаватися для оцінки реалізації пакету. Забезпечення демократії, верховенства права та запобігання корупції є умовами для продовження фінансової підтримки від ЄС.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ