АКТУАЛЬНО

Франція передасть Україні винищувачі Mirage 2005

Франційський президент Еммануель Макрон оголосив про надання Україні модернізованих винищувачів Mirage 2000-5 з метою зміцнення обороноздатності та захисту її території та повітряного простору. У промові перед французькими ЗМІ, він зазначив, що українські пілоти отримають можливість пройти навчання у Франції для переоснащення на Mirage ще до завершення 2024 року. Президент уточнив, що конкретну кількість літаків, які будуть передані Україні, поки що не називають. Окрім цього, Макрон зобов’язався підготувати у Франції ще 4 500 українських військових. Він також підтвердив готовність надіслати в Україну французьких інструкторів, але зауважив, що це не передбачає навчання в зоні бойових дій, і наголосив, що цей крок не означатиме ескалації конфлікту.

Згідно з інформацією Forbes, угода щодо постачання літаків Mirage була укладена після кількох місяців переговорів.

Mirage 2000, який знаходиться на озброєнні французької армії з 1980-х років, є багатоцільовим винищувачем. Його конструкція дуже схожа на F-16, який був уведений на озброєння США за п’ять років до Mirage.

Президент Макрон підкреслив, що Україна отримає саме модернізовані винищувачі Mirage 2000-5, спеціально призначені для бою в повітрі, а не старі версії Mirage 2000C або штурмовики Mirage 2000D.

Всі варіанти цих літаків мають майже ідентичну конструкцію та основні характеристики: безхвосте дельтаподібне крило, один двигун, багаторежимний радар на носовій частині та надзвукову швидкість, вказує Forbes. Французькі Mirage 2000 поступово замінюються новішими моделями Rafale.

Літаки версії Mirage 2000-5, які будуть поставлені в Україну, вважаються одними з найкращих у 1990-х роках.

“Цей тип літаків призначений для протиповітряної оборони, і пілоти, які на них літають, спеціалізуються саме на цьому”, – пояснила полковник Анн Лабаді з французьких ВПС в інтерв’ю Combat Aircraft.

Вона також зазначила, що у разі доступності Mirage 2000 в Україні на сьогоднішній день, їх використовували б для протистояння російським винищувачам-бомбардувальникам Су, які здійснюють авіаудари по українських військових та цивільному населенню за допомогою тисяч керованих авіабомб.

Згідно з Aviationist, інтеграція нового літака вимагає докладного планування та координації, оскільки необхідно вирішити кілька проблем.

По-перше, це стосується навчання: пілотам та технічному персоналу потрібно пройти серйозну підготовку, щоб ознайомитися з авіонікою, озброєнням, датчиками та процесами роботи нового літака. Такий процес навчання може бути складним, витратним та тривалим.

Однак, оскільки частина українських пілотів вже проходить навчання у Франції, цю проблему можна пом’якшити.

Щодо інфраструктури, ймовірно, не буде потрібних модифікацій, таких як ангари та приміщення для технічного обслуговування, але необхідно буде інтегрувати новий літак в існуючі ланцюжки поставок.

Франція планує підтримати Україну великою кількістю запасних частин, що також полегшить ситуацію.

Між тим, необхідно зробити Mirage 2000-5 сумісним з іншими типами суден, які вже є на озброєнні українських ВПС. Однак, з огляду на те, що ВПС України вже успішно інтегрували натівські системи озброєння у радянські Су-27 та МіГ-29, це може бути вирішено.

За словами видання, літак Mirage 2000-5, а також F-16, які Україна отримає, не революціонізують правила повітряної війни, але безперечно збагатять арсенал четвертого покоління літаків.

Mirage 2000-5 відзначається гарною маневреністю, сучасною авіонікою, радіолокаційними системами та комплексами радіоелектронної боротьби, що підвищує його бойові можливості. Ці винищувачі також можуть використовувати широкий спектр бомбового та ракетного озброєння.

Важливо відзначити, що Україна отримає підтримку від Франції в розмірі 650 млн євро у вигляді кредитів і грантів для підтримки місцевих органів влади та критичної інфраструктури, зокрема енергетичної, яка постійно піддається російським атакам.

У п’ятницю, 7 червня, у Парижі плануються переговори між Еммануелем Макроном та президентом Зеленським, на яких очікується підписання двох угод, що стосуються фінансової підтримки та виступу Володимира Зеленського у Національній асамблеї Франції.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ