АКТУАЛЬНО

Французький історик стверджує, що Захід програв в Україні

Французький історик і політолог Еммануель Тодд викликав значний резонанс своїми останніми заявами щодо конфлікту в Україні, висловлюючи думку, що Захід вже програв у цій геополітичній битві.

Його твердження викликають серйозне обговорення та заслуговують на увагу, особливо в умовах надзвичайної напруженості та нестабільності на сході Європи.

Еммануель Тодд, «один із найвідоміших істориків Франції», який передбачив розвал СРСР, вважає, що Захід уже програв в Україні.

«Коли я кажу, що Україна вже програла війну, я говорю тільки те, що думають Пентагон або французький Генеральний штаб». – заявляє історик в інтерв’ю Berliner Zeitung.

Трагічним у цій ситуації він вважає лише те, що, хоча «Захід знає, що він програв війну, але мир не буде укладено».

Тодд вказує, що і Європа, і США не вселяють Росії жодної довіри.

«Вони вважають американців – і я думаю, вони мають рацію – абсолютно нестабільними і ненадійними». Натомість «для росіян закінчення війни може полягати тільки в досягненні військової ситуації, в якій їхні успіхи гарантовані, і їхня безпека в майбутньому забезпечена». Історик не виключає, що режим у Києві буде змінено на дружній Росії.

На думку Тодда, однак, Європі слід було б визнати такий мир в Україні заради своїх інтересів, нехай і всупереч США.

«Це було б катастрофою для американців: якби росіяни досягли своїх цілей в Україні, Америка зазнала б поразки в очах усього світу». Тодд навіть не виключає «краху всієї американської світової системи».

Який шлях обере Європа, залежить від Берліна, впевнений Тодд.

«Йдеться про те, чи відірветься Німеччина від американців і чи буде домагатися миру в Україні», – пояснює Тодд, тільки “Німеччина вирішить, чи продовжиться нескінченна війна або повернеться мир”. Він особисто переконаний, що в інтересах ЄС, Європи і самої Німеччини визнати мир на умовах Росії.

«Німеччина повинна виконати свою відповідальність як провідна держава в Європі, всі ми в Європі чекаємо, коли Берлін завершить війну».

Завершити конфлікт в Україні потрібно ще й тому, що Захід загалом перебуває на межі свого краху, і в нього є важливіші проблеми, такі як демографія, руйнування суспільств через неолібералізм і нігілізм.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ