АКТУАЛЬНО

Глава МАГАТЕ планує візит на ЗАЕС у найближчі два тижні

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі планує відвідати Запорізьку атомну електростанцію протягом наступних двох тижнів. Він повідомив, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, МАГАТЕ вже провів 102 місії, включаючи три на Запорізькій АЕС, якім особисто керував. Гроссі також заявив про намір провести ще одну місію на ЗАЕС у найближчі два тижні.

В його виступі перед Радою Безпеки ООН він відзначив, що це перша в історії війна, де об’єкти великої ядерно-енергетичної програми стали мішенню ворожих атак. Це стосується п’яти українських АЕС та інших об’єктів, які були піддані прямим обстрілам.

Гроссі підкреслив, що ситуація з ядерною безпекою на ЗАЕС є крайне вразливою. З середини 2022 року зупинено роботу шести реакторів станції, п’ять із них перебувають у режимі холодної зупинки, а один – у режимі гарячої.

Гроссі висловив серйозну обуреність тим, що російські військові захопили Запорізьку АЕС, а станцію систематично обстрілюють, порушуючи принципи ядерної безпеки. Він наголосив на тому, що ризик великої ядерної аварії залишається надзвичайно реальним, особливо з урахуванням мін, виявлених експертами МАГАТЕ на периметрі станції.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ