АКТУАЛЬНО

Глава Європейської ради Шарль Мішель відмовився від участі у виборах до Європарламенту

Глава Європейської ради Шарль Мішель прийняв неочікуване рішення зняти свою кандидатуру з виборів до Європейського парламенту. Це вирішення прийнято за шість днів до планового саміту лідерів ЄС, де має обговорюватися фінансова допомога Україні.

Попередньо було повідомлено, що президент Євроради розглядав можливість дострокового залишення посади з метою участі у виборах до Європейського парламенту. Це викликало б значний прецедент, як перший випадок балотування діючого голови Євроради на виборах до Європарламенту, а також перший випадок дострокового складання повноважень голови Євроради.

Зазначимо, що вибори до Європарламенту заплановані на червень, тому при успішному обранні Шарль Мішель залишив би свою посаду президента Євроради у середині липня. Лідерам ЄС тепер слід швидко домовитися про його наступника в Європейській раді. У випадку невирішення цього питання, головування у Європейській раді тимчасово перейде до прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана – лідера країни, яка має очікувати головування в Раді ЄС з липня 2024 року до грудня.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ