АКТУАЛЬНО

Росія може влаштувати диверсії біля Готланда старими нафтовими танкерами

Головнокомандувач Збройних сил Швеції Мікаель Бюден вважає, що Росія може влаштувати диверсії біля шведського острова Готланд за допомогою старих нафтових танкерів. На його думку, президент РФ Володимир Путін хоче захопити цей острів для контролю над Балтійським морем та шантажу НАТО.

Бюден заявив в інтерв’ю RND, що Путін “дивиться на Готланд обома очима”, оскільки острів має стратегічне значення. Контроль над ним дозволить контролювати Балтійське море, що має важливе значення для Швеції та інших країн регіону. Швеція вже почала перекидати туди війська, аби захистити острів і забезпечити відкритість морських шляхів.

Бюден також зауважив, що в минулому на Готланді було лише добровільне ополчення, але після початку війни в Україні Швеція почала озброювати острів і розміщувати там військові сили. Острів тепер може бути використаний як для оборонних, так і для наступальних операцій.

Головнокомандувач наголосив, що в інтересах Швеції і НАТО, щоб Балтійське море залишалося відкритим і безпечним. Він також зазначив, що Росія уважно стежить за подіями в регіоні і може вдатися до диверсій за допомогою старих нафтових танкерів, які перевантажують нафту біля Готланда під чужими прапорами.

Бюден попередив, що Росія може організувати екологічну катастрофу, видавши її за нещасний випадок, а також використовувати ці танкери для прослуховування, підводних диверсій або таємного перевезення вантажів.

На думку Бюдена, війна між Росією та Україною затягнеться на тривалий час, тому необхідно бути готовими до будь-якого сценарію.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ