АКТУАЛЬНО

Грузія таємно допомагає Росії у війні – ЗМІ

Грузія продовжує постачати до Росії товари подвійного призначення, попри заяви про дотримання західних санкцій. Це стало відомо з розслідування грузинського видання iFact. Такі товари, як дрони, комп’ютерні процесори, GPS-пристрої та карти пам’яті, потрапляють до Росії через Грузію.

Згідно з розслідуванням, ці товари надходять до Росії як безпосередньо з Грузії, так і через кілька інших країн. Статистика за 2023-2024 роки показує, що експорт товарів подвійного призначення з Грузії до Росії, Вірменії, Азербайджану та країн Центральної Азії склав 10,7 мільйона доларів.

Зокрема, з минулого року значно зріс експорт радіонавігаційного обладнання, електронних інтегральних схем, блоків цифрового оброблення даних, а також обладнання для передачі звуку і зображення.

Хоча в Грузії з 2014 року існує перелік товарів, для експорту яких потрібен спеціальний дозвіл, розслідування показало, що нові схеми обходу санкцій продовжують функціонувати. Наприклад, журналісти iFact змогли організувати відправлення дронів з Тбілісі до Самари через компанію Kairos Logistics, яка спеціалізується на товарах, що потрапляють під санкції. Аналогічно, інтегральні схеми були відправлені до Росії через компанію Cargo Rapido, зареєстровану в Грузії.

Грузинська влада, зокрема спікер парламенту Шалва Папуашвілі, продовжує відмовлятися від запровадження санкцій проти Росії, заявляючи, що це може призвести до ескалації конфлікту.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ