АКТУАЛЬНО

Інтелектуальний прорив: штучний інтелект вперше розпізнає фальсифікацію вин

Швейцарські учені розробили інструмент штучного інтелекту для виявлення фальсифікованого вина, що відкриває нові можливості не лише в боротьбі з шахрайством, але й у виноробстві.

За допомогою алгоритму штучного інтелекту, який був навчений розпізнавати вина за їхнім походженням, вчені змогли визначити автентичність вин на основі хімічних аналізів. Навіть шато, де вони були вироблені, можна було визначити за допомогою цього інструменту.

“Навколо багато шахрайства з вином: люди роблять якусь гидоту у своїх гаражах, друкують етикетки і продають їх за тисячі доларів. Ми вперше демонструємо, що наші хімічні методи мають значну чутливість, щоб визначити різницю”, – зауважив професор Александр Пуже з Женевського університету в Швейцарії.

Дослідники використовували газову хроматографію для аналізу хімічного складу 80 вин, зібраних у регіоні Бордо у Франції протягом 12 років. Цей метод розділяє і ідентифікує різні сполуки, що складають суміш.

Виявлені кластери відображають специфічний хімічний підпис для кожного виробника і відображають розташування маєтків на двовимірній сітці. Підходячи для виявлення фальсифікованого вина, інструмент також може застосовуватися для моніторингу якості виноробства та купажування.

“Це дозволяє нам відновлювати карту Бордо за допомогою хроматограм, визначаючи конкретний хімічний підпис для кожного виробника”, – додав Пуже.

Дослідження, окреслене виданням The Guardian, вказує на те, що штучний інтелект може бути ефективним інструментом не лише для виявлення шахрайства з вином, але й для покращення якості виноробства та його кінцевого результату.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ